Skip to main content

Færre overlæger bijobber

Andelen af overlæger med bijob falder igen, viser ny undersøgelse. Flere timer på hospitalet og dermed mindre tid til bijobberi samt en politisk nedprioritering af privathospitalerne er forklaringen, siger overlægernes formand.

Andelen af overlæger med bijob er størst blandt ortopædkirurger, viser ny undersøgelse.
Andelen af overlæger med bijob er størst blandt ortopædkirurger, viser ny undersøgelse. (Foto: Kzenon)

Anders Heissel, ah@dadl.dk

3. sep. 2014
3 min.

Overlægerne arbejder flere timer på hospitalet, og når regeringen samtidig har nedprioriteret privathospitalerne, så bijobber overlægerne mindre.

Det viser en ny arbejdsvilkårsundersøgelse fra Overlægeforeningen, der fastslår, at andelen af overlæger med bijob er faldet fra 44 pct. i 2011 til 40,6 pct. i 2014.

Faldet i bijobberi er desuden en del af en længerevarende tendens, da andelen af overlæger med bijob lå på 46,4 i 2008, og ifølge formanden for overlægerne, Anja Mitchell, skyldes udviklingen flere tendenser.

”Det er hverken godt eller skidt, at udviklingen går den vej. Men det er udtryk for to tendenser: Dels arbejder overlægerne flere timer på deres primære arbejdsplads, faktisk 47 timer i gennemsnit mod 46 timer for tre år siden. Og dermed er der færre timer til at bijobbe i. Dels at efterspørgslen er faldet, fordi man politisk har nedprioriteret den private sundhedssektor,” siger Anja Mitchell.

Blandt overlæger med bijob sker det i gennemsnit16,6 timer om måneden, hvilket er et fald i forhold til 2011, hvor gennemsnittet lå på 19 timer månedligt.

Så længe det er foreneligt med deres primære arbejde, kunne 100 pct. af ortopædkirurger for den sags skyld bijobbe. Formanden for overlægerne, Anja Mitchell

30,6 pct. af de kvindelige overlæger havde bibeskæftigelse i 2014, mens 47,9 pct. af de mandlige overlæger havde det. Også i 2011 var der flere mandlige end kvindelige overlæger med bibeskæftigelse - 52 pct. i forhold til 32 pct.

Andelen af ledende overlæger med bibeskæftigelse var 33,8 pct., hvilket er noget mindre end andelen af specialeansvarlige overlæger med 41, 7 pct.

Som udgangspunkt er der ikke noget forkert i at bijobbe, understreger Anja Mitchell.

”Men hvis et bijob ikke er foreneligt med ens primær arbejde, så er det forkert. Men det er op til den enkelte ledelse at vurdere det ud fra nogle klare regler,” siger Anja Mitchell og påpeger, at læger bijobber, fordi de primær kan lide deres arbejde og har overskud til at arbejde mere.

”Og dem der bijobber arbejder lige så mange timer på deres primære job, som andre. Derfor er overlægerne, der bijobber, som udgangspunkt en ressourcestærk gruppe,” siger Anja Mitchell.

Bijob er mest populært blandt ortopædkirurger, hvor 67 pct. angiver at have bijob. Og det har en ganske enkel forklaring, siger FAS-formanden.

”Det skyldes, at efterspørgslen er størst. Og så længe det er foreneligt med deres primære arbejde, kunne 100 pct. af ortopædkirurger for den sags skyld bijobbe,” siger Anja Mitchell.

En undersøgelse fra 2010 viste, at bijob overordnet set er en gevinst for det danske sundhedsvæsen.

»Vores undersøgelse dokumenterer, at læger med bibeskæftigelse i den private sektor ikke trækker arbejdskraft ud af de offentlige hospitaler. De leverer blot en ekstra indsats i det private, og dermed får samfundet flere lægetimer ud af den enkelte læge. Så bijob kommer faktisk patienterne til gode«, sagde Mickael Bech, professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet til Ugeskriftet.

I undersøgelsen deltog mere end 5.000 læger.

Den nye undersøgelse fra FAS viser ikke, hvor lægerne bijobber.

Læs også: Læger med bijob er en gevinst for samfundet