Skip to main content

Fem spørgsmål til Morten Sodemann overlæge, ph.d., landets første professor i indvandremedicin og global sundhed, Syddansk Universitet

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

29. okt. 2010
2 min.

Hvorfor har indvandrere brug for en særlig indsats?

»Det har de, fordi de møder med en række problemstillinger, som er uvante for det danske sundhedsvæsen: De, der kommer som flygtninge, har ofte oplevet voldsomme krigshændelser, de har måske været i fængsel eller har været forfulgt. De problemstillinger gør, at de har svært ved at håndtere sygdom, forebyggelse og egenomsorg«.

Er indvandrere mere syge end den øvrige befolkning?

»Det er ret veldokumenteret, at indvandrere har hyppigere sygdomme og oftere end etniske danskere har flere sygdomme på en gang«.

Hvad er de hyppigste problemer?

»De hyppigste problemer er psykiske problemer, infektionssygdomme og levevilkårssygdomme som kræft, overvægt, sukkersyge og højt blodtryk«.

Hvorfor er det svært for danske læger at håndtere indvandrerpatienter?

»Det er det, fordi vi ikke er klædt på til at forstå, hvor de egentlig kommer fra, og hvad de har oplevet - og hvad det betyder for den måde, som de tager sundhedsinformation og sundhedstilbud til sig på«.

Bliver indvandrere diskrimineret i sundhedssystemet?

»De bliver udsat for institutionel og professionel forskelsbehandling, som delvist skyldes, at vi ikke er klædt på til at tage os af dem. Dermed holder de professionelle ofte op med at give den information, som man normalt ville give. Jeg plejer at kalde det professionel diskvalificering. Det er veldokumenteret, at de får mindre information end etniske danskere gør«.