Skip to main content

Femårs-fristen giver stadig problemer: Flere udskyder KBU

Ifølge en ny tendens udskyder flere nyuddannende læger deres KBU og forsinker dermed hele deres speciallægeuddannelse yderligere. Lægeformand Mads Koch Hansen kalder det en uskik, men vil have fem-årsreglen fjernet.

Formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke, på repræsentantsskabsmødet i Koldning. Her ved siden af Lene Espensen fra Yngre Læger og Louis Dusgaard fra Lægeforeningen, Region Syd. Foto: Palle Peter Skov
Formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke, på repræsentantsskabsmødet i Koldning. Her ved siden af Lene Espensen fra Yngre Læger og Louis Dusgaard fra Lægeforeningen, Region Syd. Foto: Palle Peter Skov

Anders Heissel, ah@dadl.dk

26. nov. 2014
6 min.

I forsøget på at navigere uden om femårsfristen køber helt nyuddannede læger sig nu i stigende grad mere tid til at finde det rette speciale ved at udskyde KBU’en og tage uklassificerede stillinger på landets sygehuse.

Ifølge formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke, kender man ikke antallet af læger, der i op til to år kan udskyde KBU’en, men der er tale om en stigende tendens.

Faktaboks

Fakta

”Vi har aktuelt flere helt nyuddannede end nogensinde før gående rundt i uklassificerede stillinger uden ret til supervision eller sikkerhed for uddannelse. Tendensen kan komme til at give os nogle uønskede problemstillinger og spænde ben for den indsats, vi lægger for dagen med at komme af med definitive tidsgrænser,” sagde Camilla Rathcke på Yngre Lægers repræsentantskabsmøde tirsdag i Kolding.

Her var emnet om de såkaldte præ-KBU’ere et af de mest debatterede, og medlem af Gruppen af Yngste Læger (GYL), Rune Børch Hasselager, kaldte muligheden for at udskyde sin KBU for ”det sidste åndehul mellem fremdriftsreformen på universitetet og femårsfristen”.

Ifølge Camilla Rathcke udskyder de nyuddannede læger deres KBU for at få så meget erfaring som muligt inden taxameteret på femårsfristen begynder at tikke.

”Problemet er, at KBU’en er tiltænkt den første ansættelse som læge, hvor man klædes på til at være læge og hvor man klædes på til at kunne håndtere patienter. Hvis lægerne allerede har op til to års erfaring, når de begynder KBU’en via uklassificerede stillinger, så risikerer vi, at de kommer med en skæv eller forkert tilgang,” sagde Camilla Rathcke.

Hvis lægerne allerede har op til to års erfaring, når de begynder KBU’en via uklassificerede stillinger, så risikerer vi, at de kommer med en skæv eller forkert tilgang. Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger

Kan betyde færre hoveduddannelsesstillinger

Hun understregede, at hver eneste gang en årgang på medicinstudiet bliver færdig, er systemet indrettet, så det regner med, at lægerne automatisk kommer igennem KBU, introduktionsstillinger og hoveduddannelsesforløb.

”Men hvis det ikke sker og lægerne bremser op før KBU’en, så kunne andre argumentere for, at der ikke er behov for at øge antallet af hoveduddannelsesstillinger, eller ligefrem skære ned på antallet, når de ikke bliver ikke søgt. Derfor kan tendensen ramme os selv,” sagde Camilla Rathcke.

Hun mener, at hvis muligheden for at udskyde KBU’en bliver fjernet, vil der blot opstå problemer andre steder.

”Hvis muligheden fjernes, vil lægerne søge frirummet et andet sted, og det kunne være ved at tage orlov, mens de er i gang med at studere for at tage vikariater, og det er også et problem,” sagde Yngre Læger-formanden.

En uskik af udskyde KBU

Også formanden for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, hørte debatten og, han mener, at det principielt er en uskik, at nogle af lægerne ikke begynder i KBU som den første kliniske tjeneste, da systemet netop bygger på, at nyuddannede læger skal i uddannelsesstillinger.

Men han understreger også, at det stigende antal præ-KBU’ere er et tydeligt symptom på, at man ikke kan styre akademikernes adfærd med en pisk.

”Uanset om det handler om fire-årsreglen eller femårsfristen, så begrænser reglen nogle helt legitime behov for uddannelse for en læge. Nogle læger udskyder formentlig KBU’en, fordi de har et helt legitimt behov for at få afprøvet forskellige specialer. Og man finder først ud af, om man skal være kirurg, psykiater eller noget tredje, når man har stået med ansvaret,” siger Mads Koch Hansen.

Han mener grundlæggende, at femårsfristen skal fjernes.

”Den lomme, der nu er opstået efter studiet og inden KBU’en kan man godt styre sig ud af og fjerne, men så buler det bare det ud af andet sted. Derfor skal man lytte mere til fagprofessionelle og ikke på embedsmænd, der tror de kan styre sig ud af lægemangel ved at indføre frister. Og derfor skal femårsfristen væk,” siger Mads Koch Hansen.

Yngre Læger er lige nu i gang med at blotlægge omfanget af medlemmer, der udskyder deres KBU alene for at tage uklassificerede stillinger og ikke eksempelvis barsel. I løbet af de næste måneder regner man med at have et overblik.