Skip to main content

Finanslov: 500 mio. ekstra mod overbelægning

Med den netop vedtagne finanslov for 2016 afsættes 500 mio. kr. til en national handlingsplan, der skal forbedre forholdene for de ældre medicinske patienter.

Finanslovsaftalen  afsætter 500 mio. kr. ekstra til indsats for de ældre medicinske patienter - bla. for at reducere overbelægningen. Foto: Coloutbox
Finanslovsaftalen afsætter 500 mio. kr. ekstra til indsats for de ældre medicinske patienter - bla. for at reducere overbelægningen. Foto: Coloutbox (Foto: colourbox.com)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

19. nov. 2015
4 min.

Med en såkaldt ”akutpakke” vil de borgerlige partier, som står bag finanslovsaftalen, ikke alene nedbringe overbelægningen på landets sygehuse, med overfyldte flersengsstuer og senge på gangene.

Også for ældre på plejehjem og plejekrævende ældre i eget hjem skal der ske forbedringer, hvorved man håber at undgå mange af de unødige indlæggelser og genindlæggelser.

Finanslovsaftalen afsætter 1,2 mia. kr. til ældre medicinske patienter og demente. Heraf er cirka 500 mio. kr. ekstra midler, mens det resterende er tilført gennem den økonomiaftale, der tidligere er aftalt mellem regeringen og Danske Regioner.

I alt tilføres sundheds- og ældreområdet yderligere 3,4 mia. kr. i 2016. Heraf er det dog, ifølge Lægeforeningens beregninger, kun cirka 1 mia. kr., som er ”nye”. Samlet set får sundhedsvæsenet – inklusiv satspuljeaftalen og økonomiaftalen med regionerne – tilført i alt 2, 4 milliarder kroner årligt fra 2016.

Faktaboks

Fakta:

Bent Hansen: Giver bedre muligheder

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), er glad for de ekstra midler til at nedbringe overbelægningen: ”Det vil give bedre forløb for patienterne og en bedre hverdag for de ansatte”, siger han til Danske Regioners hjemmeside.

Om de nye patientrettigheder – herunder ret til hurtigere udredning og behandling, eventuelt i privat regi – som der er afsat 300 mio. kr. ekstra til, udtaler Bent Hansen sig lidt mere forbeholdent, da de ifølge regionsformanden vil ”lægge et yderligere pres på sygehusene”.

”Vi vil tage fat på at udbygge kapaciteten på de udvalgte områder. Nu udestår også en drøftelse med regeringen om implementering af initiativer på sundhedsområdet, som det er aftalt i økonomiaftalen. Det generelle pres på sundhedsvæsenet er der stadig, men aftalen giver regionerne mulighed for at sætte ind på vigtige kritiske områder, og så må vi ved sommerens økonomiforhandlinger vurdere det samlede behov for kapacitet i 2017 og årene frem”, siger Bent Hansen.

Læger: Positivt med ekstra penge

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, er også tilfreds med den ekstra milliard kroner, som ud ældre- og demensområdet blandt andet også skal styrke indsatsen med akutlægebiler i landets yderområder med 20 mio. kr.

Den netop indgåede finanslov er et udtryk for, at sundheden er prioriteret højt, mener Andreas Rudkjøbing. Han tilføjer, dog, at politikerne fortsat mangler at tage stilling til, hvordan sundhedsvæsenet skal håndtere de voksende medicinudgifter på sygehusene.

”De 500 millioner kroner årligt til indsatsen mod overbelægning er første skridt på at få løst problemerne blandt især de ældre medicinske patienter på sygehusene”, siger lægeformanden.

”Det er også et godt signal, at der er afsat penge til en styrket regional akutindsats – blandt andet til akutlægebiler”.

Behov for prioritering

Andreas Rudkjøbing savner dog fortsat, at politikerne på Christiansborg tager stilling til, hvordan sundhedsvæsenet skal håndtere de stadigt voksende udgifter til sygehusmedicin – ud over gennem fyring af personale.

”Derfor er det ærgerligt, at der ikke bliver afsat penge til et uafhængigt, nationalt lægemiddelinstitut. Det kan samle den faglige rådgivning af politikerne og klæde dem på til at foretage den prioritering, som er helt nødvendig, hvis vi skal sikre patienterne mest mulig sundhed for pengene”, siger Andreas Rudkjøbing.

Læs mere på ministeriets hjemmeside (link)