Skip to main content

Flere studerende og lægemangel udløser regionsklinikker i København

For første gang betyder akut mangel på praktiserende læger i København, at der bliver oprettet midlertidige regionsklinikker på Amager og Bispebjerg/Frederiksberg Hospitaler. Det bliver dog svært at skaffe lægerne, siger hospitalsdirektør.
Bispebjerg Hospital er et af de hospitaler, der skal huse en af de nye regionsklinikker. Foto: Claus Peuckert
Bispebjerg Hospital er et af de hospitaler, der skal huse en af de nye regionsklinikker. Foto: Claus Peuckert

Anders Heissel, ah@dadl.dk

30. aug. 2018
3 min.

Selv om Region Hovedstaden i løbet af de seneste to år faktisk har øget antallet af praktiserende læger med 20, er den udvikling overhalet af befolkningstilvæksten med især flere studerende til byen. Derfor har Region Hovedstaden netop besluttet for første gang at oprette to midlertidige klinikker på henholdsvis Amager Hospital og Bispebjerg/Frederiksberg Hospital snarest muligt.

”Situationen er, at tre praktiserende læger i København lukker deres praksis, og der flytter i øjeblikket mange studerende til hovedstaden, så hvis vi skal sikre alle muligheden for at gå til læge, så er det nødvendigt, at regionen opretter to midlertidige tilbud,” siger Qasam Nazir Ahmad (Alternativet), formand for Region Hovedstadens Udvalg for Forebyggelse og Sammenhæng.

Ordningen skal løbe et år, siger udvalgsformanden, men hvor mange læger og hvilke læger der skal arbejde i de to regionsklinikker, skal de to hospitaler selv finde ud af, siger Qasam Nazir Ahmad.

”Det er op til hospitalerne at finde ud af. Vi sørger for at betale for de ekstra omkostninger”, siger Qasam Nazir Ahmad.

Hvor meget nødløsningen kommer til at koste kan han dog ikke oplyse.

Svært at finde lægerne

Kirsten Wisborg er vicedirektør på Bispebjerg/Frederiksberg Hospital, der skal huse en af de nye regionsklinikker. Hun ved endnu ikke, hvor mange eller hvilke læger der skal ansættes i den nye funktion.

”Men vi skal ansætte nogle ekstra læger, for vi har ikke læger, der går rundt og har tid til overs. Det vil selvfølgelig være oplagt at ansætte speciallæger i almen medicin, men jeg tror, at det vil blive svært. Der er mangel på speciallæger i almen medicin, og hvis ikke regionen kan besætte de ledige kapaciteter, får vi nok også svært ved at finde de almen medicinere”, siger Kirsten Wisborg.

Der er masser – langt over 100 - der gerne vil være praktiserende læger i hovedstadsområdet, men enten er ansat på et hospital eller vikar. Og de kan ikke nedsætte sig, fordi det er for svært at finde egnede lokaler. Christain Freitag, PLO-formand

Men ifølge formanden for PLO, Christian Freitag, ser virkeligheden helt anderledes ud.

”Modsat på Lolland, i Nordjylland eller andre steder har Købehavnsområdet ikke mangel på speciallæger i almen medicin. Der er masser – langt over 100 - der gerne vil være praktiserende læger i hovedstadsområdet, men enten er ansat på et hospital eller vikar. Og de kan ikke nedsætte sig, fordi det er for svært at finde egnede lokaler. Det er dels for svært at udvide for eksisterende praktiserende læger og for svært at finde lokaler, der er store nok til flere læger. Det er bl.a. derfor, at ingen vil købe ledige solopraksis”, siger Christian Freitag.

Han håber, at regionen vil finde en mere varig løsning på problemet, for hvis ikke forudser han et parallelt system med de praktiserende læger på den ene side og regionsklinikkerne på den anden side.

”Det skaber også en usund konkurrence om speciallæger i almen medicin. I øjeblikket er de i høj kurs og har meget høje dagslønninger på 4000 kr. eller mere som vikar. Det har vi praktiserende læger svært ved at betale, og det vil udhule markedet på sigt. Jeg håber, at regionen vil sørge for faciliteter, som ikke binder almen medicinere til sygehuset. Sygehuset skal bruges til sygehuspatienter og ikke patienter, der skal ses af en praktiserende læge. En al for tæt tilknytning vil skabe yderligere aktivitet, og det har ingen behov for”, siger PLO-formanden.

Qasam Nazir Ahmad understreger også, at løsningen er en nødløsning.

”Sundhedsministeren har givet os flere midler og bedre muligheder for at få flere praktiserende læger og det vil på sigt løse problemet. Men fra regionens side vil vi gerne hjælpe lægerne med at finde ordentlige lokaler. Det er selvfølgelig et samarbejde mellem regionen, kommunen og PLO, men vi gerne hjælpe med ressourcer til det, så lægerne ikke står alene med det”, siger Qasam Nazir Ahmad.