Skip to main content

Flowmaster i akutmodtagelsen

ET DØGN MED... Christian Søborg er overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Herlev Hospital. I dag har han funktionen som flowmaster i akutmodtagelsen, hvor han bl.a. skal sikre, at patienterne bliver tilset og vurderet af den rette læge på det rette tidspunkt.

Overlæge Christian Søborg ved Cetrea-tavlen med sygeplejesekretær Sanne Lindquist. (Privatfoto)
Overlæge Christian Søborg ved Cetrea-tavlen med sygeplejesekretær Sanne Lindquist. (Privatfoto)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

18. nov. 2014
3 min.

5.20 Vi står op og løber 5 km., mens vi snakker om dagens program. Så vækker vi børnene og spiser morgenmad sammen, inden jeg kører til Herlev Hospital. I dag har jeg funktionen som flowmaster samt bagvagt på medicinsk afd. O og møder derfor lidt tidligere.

 

7.45 Vi gennemgår patienter, som er kommet i akutmodtagelsen i det sidste døgn og får et overblik på Cetrea-tavlen. Inden morgenkonference med resten af afdelingen får vi en kort briefing fra vagtholdet, om patienter, vi skal være særligt opmærksomme på. Vi sætter navne på, hvem der skal gennemgå hvilke patienter – det er en del af min flow-funktion.

 

8.00 På morgenkonferencen har vagtlaget forberedt en klinisk case, og bagefter er der et klinisk spørgsmål, man skal besvare: Hvilke antibiotika skal man bruge til hvilke tilstande? Dagens program læses op: Hvem der skal udføre hvilke funktioner osv. I dag har vi også Journals Club, hvor en reservelæge fremlægger en videnskabelig artikel.

 

8.30 Jeg går ned i akutmodtagelsen, hvor vi som noget nyt har indført superviseret gennemgang. Før var det kun bagvagten, som gennemgik patienterne og lagde planer. Nu er mellemvagter og forvagter også med og lægger, når blodprøver og røntgen ligger klar, sammen med bagvagten en plan for, om patienten skal udskrives eller indlægges, og foretager ordinationer. Fordelen er hurtigere flow og kortere ventetid. Jeg har typisk 5-8 gennemgange – nogle superviserede.

 

11.00 Blandt formiddagens patienter er en flygtning fra Sandholmlejren. En 29-årig kvinde, som under flugten fra Eritrea har været fem måneder undervejs til Europa. Blandt andet har hun under et to måneders ophold i Sahara været nødt til at drikke vand, som var forurenet med benzin. Der er blodigt opspyt – hun har formentlig tuberkulose og bliver derfor isoleret, til vi kan overflytte hende til lungemedicinsk afd. på Gentofte.

 

12.15 Til konference på min egen afdeling, hvor jeg hører, om der er patienter, jeg skal være særligt opmærksom på eller følge op på ved aftenstuegang. Så går jeg til frokost. Kantinen serverer en god lasagne – vigtigt med brændstof, når man skal holde sig kørende til kl. 21.

 

13.30 Sygeplejerskerne skal undervises i lungebetændelse. Jeg gør specielt opmærksom på vigtigheden i diagnostik af tracheal-sug på patienterne, så vi kan få det korrekte mikrobiologiske materiale og give den korrekte behandling. Vi har en aktiv restriktiv antibiotika-politik på afdelingen.

 

14.15 Jeg går tilbage i akutmodtagelsen, hvor jeg skal sikre, at vi er færdige med alle de patienter, der kom i løbet af de sidste timer. Dvs. gennemgået af en speciallæge og enten udskrevet eller videre-indlagt. Cetrea-tavlen giver et godt overblik, om der er blodprøveresultater, taget røntgenbillede, om der er skrevet journal osv.

 

15.00 Det er fra dette tidspunkt, at de praktiserende læger sender patienterne ind, og som flowmaster kan jeg se, hvor mange, der er på vej. I dette travle tidsrum frem til kl. 19 har vi forstærket bemanding med endnu en speciallæge samt en ekstra mellemvagt, så vi undgår vi at sande til.

 

18.00 Op på afdelingen og gå aftenstuegang på de kritisk dårlige patienter.

 

20.00 Samlet møde med de to mellemvagter, forvagten plus sygeplejersken, der skal være i akutmodtagelsen resten af natten. Her planlægges, hvad der skal ske med de forskellige patienter og for dem, der er tilbage i akutmodtagelsen.

 

21.00 Jeg kan holde fri. Jeg har en ”hemmelig” P-plads omme bag hospitalet, hvor der som regel er plads, så jeg ikke skal gå en kilometer. Så kører jeg hjem, hvor jeg har telefonvagt. Heldigvis kun et par enkelte opkald i nattens løb.