Skip to main content

Første ebolapatient i Europa

Den første ebolapatient er landet i Europa og indlagt på et hospital i Madrid. Danske hjælpearbejdere er sendt hjem fra Sierra Leone.

Det hospital i Madrid, som har modtaget den første ebolapatient i Europa. Foto: Hospital Carlos III, Madrid
Det hospital i Madrid, som har modtaget den første ebolapatient i Europa. Foto: Hospital Carlos III, Madrid
7. aug. 2014
2 min.

I morges ankom den første person smittet med den ebola til Europa, skriver jp.dk.

Patienten indlægges på et hospital i Madrid, som i går blev sat i karantæne. Samtlige konsultationer blev aflyst, og hospitalet, der har 114 sengepladser, holdt op med at tage imod nye patienter og ambulancer med akutte tilfælde. Alle patienter er nu blevet sendt hjem eller overflyttet til et nærliggende hospital, fremgår det.

Den smittede patient er den 75-årige Miguel Pajares, en katolsk præst fra Spanien, der arbejdede på et større hospital i Liberias hovedstad, Monrovia. Han og fire andre, der arbejdede på hospitalet, er blevet smittet med den dødelige sygdom.

En spansk nonne ved navn Juliana Bohi, som arbejdede på samme hospital i Montovia, ankom sammen med præsten. Hun har endnu ikke vist tegn på at være smittet, men er også i karantæne på hospitalet i Madrid.

Hospitalet i Monrovia er blevet lukket. I går aftes indførte Liberias præsident, Ellen Johnson-Sirleaf, undtagelsestilstand de næste 90 dage i et forsøg på at bekæmpe udbruddet af ebola.

Tre lande i Vestafrika, deriblandt Liberia, er hårdt ramt. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er der 1711 smittede og 932 døde i de tre lande samt Nigeria.

Danske hjælpearbejdere sendt hjem

Fem danske frivillige og to hollandske læger er samtidig blevet sendt hjem fra et hospital i Sierra Leone - Masanga Hospital, skriver politiken.dk.

Problemet er, at det er svært at identificere ebolasmittede, når patienterne er bange for at indrømme symptomer på sygdommen.

"Patienterne lyver, fordi de ikke vil opfattes som ebolapatienter. De har hørt historien om, at man dør, hvis man kommer i isolation på behandlingscentrene. Mange ebolasmittede kommer jo ikke levende ud derfra igen«, forklarer den danske speciallæge Peter Bo Jørgensen, som har stiftet foreningen Masangas Venner, hvis formål er at bidrage til at drive hospitalet.

Hospitalet havde ellers fået doneret penge til beskyttelsesdragter og lavet isolationsrum for at kunne tage imod patienter med ebola.

Masanga Hospitalet havde fem syge afrikanere mistænkt for at have ebola. Et behandlingscenter i byen Kenema skulle ifølge planen sende en mand for at tage prøver, men systemet fejlede hver gang.

»Vi måtte altid selv tage prøven, selv sende den og selv følge op. I det sidste eksempel, vi havde, sendte vi prøven, som så forsvandt på centret. Så var vi nødt til at tage en ny og fordoblede dermed risikoen for vores personale. Vi har gjort det, vi kunne, men der er så mange usikre faktorer, som vi ikke selv kan kontrollere«, siger Peter Bo Jørgensen til politiken.dk.