Skip to main content

Folkesundhedens ”Rasmus Modsat”

Marie og August Krogh Prisen er i år gået til professor, dr. med. Torben Jørgensen for hans indsats for folkesundhed og forskning om samme. Kolleger fremhæver hans insisteren på evidens – også når den modbeviser hans tese.

Foto: Novo Nordisk Fonden.
Foto: Novo Nordisk Fonden.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

22. jan. 2016
5 min.

De Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) og Novo Nordisk Fonden har i år givet Marie og August Krogh Prisen til en forsker, som de selv kalder ”Rasmus Modsat”, nemlig professor, dr.med. Torben Jørgensen, som bl.a. er chef for Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Region Hovedstaden.

I en pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden begrundes æren bl.a. med, at Torben Jørgensen f.eks. har været med til at skabe ”et nyt banebrydende koncept for brystkræftbehandling med hurtig diagnostik og personlig læge og sygeplejerske..."

Ligeledes fandt Torben Jørgensen ud af, at ”rygning ikke er godt for sårheling, hvorfor det i dag er rutine ved kirurgiske indgreb at få patienter til at stoppe inden en operation”.

Men hvorfor mon ”Rasmus Modsat”, som der står på Novo Nordisk Fondens hjemmeside?

”Torben Jørgensen har altid vist mod til at gå imod strømmen, hvis han skønnede, at evidensen talte imod det etablerede, hvilket har gjort ham til en slags forskningens ”Rasmus Modsat”, forklarer pressemeddelelsen.

Revision af egne meninger

Det er ikke svært at få det udsagn konkretiseret, for Torben Jørgensen er kendt viden om for sin evne til ikke at lade sine egne meninger blokere for forskningens resultater.

Faktaboks

Fakta

”I slutningen af 90erne tog han initiativ til at få sat en undersøgelse i gang, som hedder Inter 99. Forskergruppen troede på, at generelle helbredstjek ville nedsætte sygelighed og dødelighed, og den laver så en af verdens største undersøgelser om det”, siger John Brodersen, professor i almen medicin i Region Sjælland og ditto på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

”Selv om de havde så stærk en tro på, at det virkede, så var de fuldstændig transparente og velargumenterede, da deres resultater kom og viste, at der ikke var nogen positiv effekt”, siger han.

”Jeg beundrer Torben for, at han ikke lader sin kraftige forforståelse blokere for forskningens resultater. Vi ser ofte eksempler på det modsatte”.

I dag er Torben Jørgensen fortaler for strukturelle interventioner såsom højere tobakspriser. Et politisk minefelt.

”Man bliver jo politisk i det øjeblik, man som forsker ser, at det, som politikerne gerne vil have, ikke virker og måske ligefrem skader. Det er han begyndt at undersøge nu”, siger John Brodersen med henvisning til forskning i f.eks. falsk positive tilbagemeldinger på screening, overdiagnostik og overbehandling.

"Ganske almindelig mavetarmkirurg"

Som LVS’ formand, Henrik Ullum siger i pressemeddelelsen, startede Torben Jørgensen som ”ganske almindelig mavetarmkirurg” og gled derefter over i folkesundhedsforskningens verden.

”Han (er) unik ved, at det er hans oplevelser i klinikken, der har inspireret ham”, som Henrik Ullum siger.

De oplevelser går langt tilbage – Torben Jørgensen blev cand. med. i 1974 – og professor Finn Diderichsen, Afdeling for Social Medicin på Københavns Universitet, har kendt ham lige så længe.

De seneste 15 års tid som samarbejdspartner bl.a. på en lærebog og som forskere inden for nærtliggende områder. Men også som helt unge.

”Vi arbejdede på samme sygehus i Indien for 45 år siden. Vi arbejdede i mange år i IMCC (International Medical Cooperation Committee), som bl.a. sendte medicinstuderende ud at hjælpe i udviklingslande. Både Torben og jeg var afsted og arbejdede lige efter hinanden på et spedalskhedshospital i Indien. Det har været i 1970-71”, fortæller Finn Diderichsen.

”Der mødtes vi faktisk første gang”.

I dag arbejder i tit sammen?

”Det har været enormt spændende. Vi er professorer i samme emne på universitetet, men Torben har en længere klinisk erfaring, inden han begyndte på folkesundhed, og det synes jeg har været et vældigt godt bidrag i vores samarbejde”.

”Vi har et godt parløb og har bakket hinanden op. Vi har til tider været lidt skuffet over skiftende regeringer”.

Finn Diderichsen peger på et andet – også det politisk varmt – felt, hvor Torben Jørgensen har sat aftryk.

”En af de ting, som Torben med stor alvor har løftet frem, er den problematiske rolle, som tobaksindustrien, fødevareindustrien og alkoholindustrien spiller, når det gælder sundhedsudvikling i Danmark. Det er jo deres skyld, at Danmarks slæber så langt efter andre OECD-lande”, siger han.

”Det har Torben været vældigt dygtig til at få frem. Han er modig og frisproget. Og han har fuldstændig ret”.

Torben Jørgensen selv kan siges at kvittere for de pæne ord. Som han siger i pressemeddelelsen:

”Efter en umiddelbar benovelse over denne fantastiske anerkendelse kom en utrolig glæde over, at prisen faldt inden for folkesundhed. Det havde ikke været muligt uden de mange fantastiske kollegaer, som har inspireret og fulgt mig. Tak!”.