Skip to main content

Folketinget på vej med grundlov for prioritering i sundhedsvæsnet

Syv nye principper fra Christiansborg skal danne fundamentet for fremtidens prioritering i sundhedsvæsnet. Prisen på et lægemiddel er dog stadig en knast i forhandlingerne, der forventes afsluttet i dag.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) mødes i dag torsdag kl. 18.00 med Folketingets partier for at lægge sidste hånd på syv principper for prioriteringen i sundhedsvæsnet. Foto: Claus Boesen
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) mødes i dag torsdag kl. 18.00 med Folketingets partier for at lægge sidste hånd på syv principper for prioriteringen i sundhedsvæsnet. Foto: Claus Boesen

Anders Heissel, ah@dadl.dk

31. mar. 2016
3 min.

Når sundhedsvæsnet i fremtiden skal købe medicin og prioritere mellem behandlinger, skal prioriteringen stå på ryggen af syv nye principper, som samtlige Folketingets partier netop er i gang med at forhandle på plads.

Ugeskrift for Læger erfarer, at i dag torsdag kl. 18 afholdes det formentlig afsluttende møde i Sundhedsministeriet, hvor de syv principper og baggrunden bag formentlig bliver forhandlet på plads.

Den seneste måned har der i Sundhedsministeriet været forhandlinger mellem sundhedsminister Sophie Løhde (V) og alle Folketingets partier om en række grundprincipper, som skal hegne Danske Regioner forslag om prioritering og især forslaget om Medicinrådet ind. (Læs mere her)

Fakta

Fakta

Selv om debatten om dyr sygehusmedicin og prioritering i sundhedsvæsnet længe har været aktuel, blev forhandlingerne om principperne først skubbet i gang, efter at Danske Regioner præsenterede forslaget om et Medicinråd den 5. februar i år.

Siden har partierne på en række møder og med indbudte gæster som bl.a. formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), Lægemiddelindustriforeningen og andre aktører nærmet sig et resultat.

Om de syv principper så overtrumfer eller bakker op om Danske Regioners forslag er forskellig afhængig af, hvem man spørger. Men de fleste er dog enige i, at Danske Regioner med principperne har rygdækning fra Folketingets partier til at gå videre med moddellen om et Medicinråd.

Men det nye og afgørende i Medicinrådet er, at det – til forskel fra i dag - vil kunne afvise en lægemiddel som standardbehandling med skelen til prisen. Flere partier har derfor været bange for netop regionernes ønske om at tage prisen på et lægemiddel med ind i vurderingen, og derfor er det stadig uvist, om og i givet fald hvor meget principperne beskriver, hvor stor en rolle prisen på et lægemiddel skal spille i vurderingen.

Sundhedsminister Sophie Løhde udtalte også følgende i dagene efter, at Danske Regioner havde præsenteret deres forslag.

"For mig er det dog helt afgørende, at en eventuel ny model skrues sammen på en sådan måde, at ny medicin, som har en betydelig og veldokumenteret effekt, ikke afvises på grund af økonomi," sagde hun til Ritzau.

I de endnu ikke aftalte forklaringer til de syv principper står der også, at et lægemiddel ikke kan afvises alene på grund af økonomi. Men der åbnes stadig op for, at lægerne kan beholde deres frie ordinationsret.

”Det skal dog være muligt ud fra en konkret lægefaglig vurdering at behandle med lægemidler som er afvist som standardbehandling,” står der i forklaringerne til principperne, som altså stadig ikke er forhandlet på plads.