?
Læs mere om arbejdspladslogin her.

Content area

Nyhed / 13. nov 2017
Iben Gammelgaard-Nielsen er i h-uddannelse i psykiatri. Aleksander Lind Koch-Pedersen er på første del af kandidaten og overvejer psykiatri som speciale. Hør de to i Ugeskriftets Podcast.

Fordomme hæmmer rekruttering til psykiatri

Nyheder

NY PODCAST Psykiatrien har netop fået 214 millioner kr. fra satspuljen. Det luner på det trængte område. Men manglen på psykiatere er fortsat et kæmpeproblem. En af årsagerne til det er fordomme blandt medicinstuderende.

Dato
13. nov 2017
Forfattere
Anne Steenberger, as@dadl.dk
💬 0

”Jeg tror næsten, at psykiatriens største fjende er de fordomme, som mange medicinstuderende får bygget op gennem deres FADL-sygeplejevagter, hvor de kun ser psykiatriens allersygeste patienter”, siger medicinstuderende Aleksander Lind Koch-Pedersen.

Mangel på psykiatere

Manglen på psykiatere er landsdækkende. På landsplan er der omkring 80-90 ubesatte speciallægestillinger i psykiatri, lyder vurderingen1 – det gælder både voksen- og børneungdomspsykiatri.

Der er ikke umiddelbart lys forude, for heller ikke uddannelsesstillingerne kan besættes fuldt ud. I september 2016 var 37 pct. af uddannelsesstillingerne i voksenpsykiatrien ubesatte og 17 pct. af uddannelsesstillingerne i børne- og ungdomspsykiatrien var ubesatte.

Sundhedsstyrelsen forudser i sin seneste lægeprognose, at der først vil ske en bedring i udbuddet af psykiatere i 2025.

1) Tal fra Dagens Medicin, som i september foretog en rundringning til regionerne.

Han forklarer:

”Efter en ottetimers nattevagt, hvor man sidder med en patient, som måske råber og skriger og truer ad en, så tænker man, jeg skal aldrig have sådan en vagt igen, jeg skal aldrig være ved psykiatrien”.

Aleksander Lind Koch-Pedersen har netop været på Psykiatrisk Efterårsskole, som Region Syddanmark holdt på det noble Hindsgavl Slot på Vestfyn. Kursets formål var at rekruttere til de to psykiatriske specialer. Målgrupperne var medicinstuderende og unge læger. Der var 24, der deltog, og erfarne læger underviste. Patienter deltog også, og de havde indvilliget i blandt andet at lade sig vurdere af lægerne.

Regionens rekrutteringsstrategi er at skabe mere viden om specialet, og efterårsskolens formål er at give et nuanceret billede af specialets virkelighed, forklarer Iben Gammelgaard-Nielsen, der underviser på kurset:

"Vi prøver ikke at forføre nogen, men at vise specialet frem ved at fortælle og demonstrere, hvad det er, vi gør. For det er faktisk rigtigt interessant. Vi vil have fat i dem, hvis øjne er åbne for det og synes, at det er fedt. De bliver gode psykiatere”, siger hun, som selv er i h-uddannelse i psykiatri og for tiden ph.d.-studerende ved den psykiatriske forskningsenhed på OUH.

Aleksander Lind Koch-Pedersen, der er på første år af kandidaten på medicinstudiet på SDU, siger efter kurset:

”Det er tydeligt, at det er et dårligt og forkert billede, man som medicinstuderende får på sygeplejevagterne. Psykiatrien er meget mere end det.”

Psykiatri er fortsat en af topkandidaterne til at blive hans speciale, konkluderer han efter kurset.

Hør podcast: Fordomme er psykiatriens fjende

- med Aleksander Lind Koch-Pedersen og Iben Gammelgaard-Nielsen i samtale om at vælge psykaitri som speciale.

💬 0 Kommentarer

Right side

Nr. 23/2017

Senest kommenteret

Når journaler bliver afkrydsningsskemaer
💬
8
Christian Frøkjær Thomsen 20. nov 2017 20:59
Akutmodtagelser mangler mere end speciallæger
💬
2
Pal Bela Szecsi 20. nov 2017 17:55
Ikkekirurgisk behandling aflumbal nerverodspåvirkning
💬
4
Hans Henrik Freudenthal 20. nov 2017 17:10
Man bliver heller ikke klogere af misinformation…
💬
2
Martin Bo Christensen 20. nov 2017 15:22
Du skal ikke frygte Patienterstatningen
💬
2
Bent Varming 20. nov 2017 12:21