Skip to main content

Foreninger advarer mod at give forsikringsselskaber lov til at genteste

Flere foreninger inklusiv Lægeforeningen advarer i et åbent brev justitsminister Søren Pind (V) om at lade forsikringsselskaber genteste kunder for at tjekke deres helbred.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Alexander Tange, ata@dadl.dk

1. feb. 2016
2 min.

”I de fleste tilfælde er en gentest alt for usikkert et grundlag til at afgøre, om en bestemt person på et tidspunkt i livet vil blive ramt af en bestemt genetisk sygdom. Der er derfor stor risiko for, at raske borgere ikke kan få adgang til at tegne forsikringer,” siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, i en pressemeddelelse.

I brevet, som er underskrevet formændene for Lægeforeningen, Forbrugerrådet Tænk og Danske Patienter, udtrykker foreningerne bekymring om misfortolking af helbredsoplysninger, manglende videnskabeligt grundlag for anvendelse af kompliceret sundhedsfagligt stof samt den etiske problemstilling i, at ellers raske borgere presses til at kende sine egne genetiske dispositioner, der kan have indflydelse på deres helbred.

Brancheorganisationen Forsikring & Pension, der står bag appellen til Pind om, at lade Forsikringsselskaber genteste kunder, er forundret over kritikken.

”Vi mener der er brug for at modernisere og fremtidssikre den 20 år gammel lov, der regulerer adgangen til de her sundhedsoplysninger, for der er sket rigtig meget i forhold til genteknologi i den tid, der er gået,” siger underdirektør Anne Seier til Politiken.

”I dag er der rigtig mange danskere, har får lavet en gentest. Den gamle lov havde til formål at beskytte folks ret til ikke at vide noget om deres gener - og den ret skal de fortsat have. Det, der er vores hensigt er alene at sikre, at hvis du ved noget om dine gener, som kan have betydning for din forsikring, så skal du også svare sandt på det, hvis du bliver spurgt om det, når du køber en forsikring.”