Skip to main content

Fornem udstilling på Medicinsk Museion: Mind the Gut

Peter Derek Christian Leutscher, professor, overlæge, ph.d.
E-mail: p.leutscher@rn.dk
Interessekonflikter: ingen

25. okt. 2017
2 min.

En ny udstilling, "Mind the Gut", er netop åbnet i de smukke nyligt restaurerede kælderlokaler på Medicinsk Museion i Bredgade i København.

Udstillingen omhandler det komplekse sammenspil mellem hjerne og tarm hos mennesket med anvendelse af videnskab, kunst og kulturhistorie som de forskellige tilgange i anskuelsen af det vidtrækkende emne. Ud over et særdeles kompliceret biofysiologisk kommunikationsnetværk mellem de to anatomiske organer baseret på neurale, metaboliske og immunologiske signalveje indgår der et nyt element i dette univers. Der er tale om den humane tarmmikrobiota, dvs. de mange forskellige bakterier og andre mikroorganismer, som i deres sammensætning optræder unikt fra menneske til menneske.

Udstillingen er tidligere blevet præmieret med Bikubefondens udstillingspris: Vision 2015. Bag udstillingen står et hold af kuratorer med Adam Bencard og Louise Whiteley i spidsen. Udstillingen har modtaget videnskabeligt bidrag fra Novo Nordisk Foundat

I disse år pågår der en kolossal, international forskning i forhold til at afdække den humane mikrobiota samt de relaterede metaboliske og inflammatoriske processer. Emnet betragtes som den store ubekendte faktor i forhold til sundhed og stort set inden for alle sygdomsområder, og i tråd hermed er antallet af videnskabelige publikationer steget eksponentielt inden for det sidste årti. Parallelt har området fået stor folkelig opmærksomhed og bliver i visse sammenhænge betragtet som tidens universelle helseåbenbaring.

Udstillingen åbner fint og tankevækkende med, at publikum passerer ind et lille mørkt lokale til forevisning af en inspirerende kortfilm som introduktion til udstillingen. Filmen viser stilistisk i sort-hvid en gruppe levende menneskelige figurer i forskellige dansende bevægelsesmønstre, med neonlysende symboler på de tætsiddende dragter, repræsenterende forskellige organer i deres sammenspil. Denne billedlige fremstilling er udstillingens omdrejningspunkt og hensigt i forhold til at betragte integrationen af hjerne og tarm, det såkaldte gut-brain-axis-fænomen, som del af holismetemaet, der knytter krop og sjæl sammen.

Herefter bliver man præsenteret for ni temaer, som i særskilte afsnit indgår i udstillingens forløb og opbygning, og som spænder vidt fra den tidlige evolution til helt moderne tid med en række vigtige reflekterende hændelsesforløb og tendenser inden for de sidste 150 år af medicinens udvikling med flere ganske interessante kulturhistoriske anstrøg iblandt. Billeder og rekvisitter er velvalgte. Der må have ligget en stor objektresearch bag udstillingen. En pillemaskine indgår som et morsomt eksperimenterende indslag i udstillingen og rejser spørgsmål omkring behandling og præmisserne for denne nu om dage, og tilsvarende i historien om den tilgrundliggende søgen efter den helbredende ”magic bullet”.

Udstillingen formår på fornem kreativ vis at gøre et særdeles kompliceret område tilgængeligt for publikum. Uanset baggrund og tilgang er de ni temaer præsenteret inspirerende, udfordrende og reflekterende for beskueren, uanset dennes baggrund og tilgang for at se udstillingen. Der er nok at gå hjem med.