Skip to main content

Forpligtende samarbejde er vejen ud af siloerne

LÆGEDAGE: Åbningsdebatten på Lægedage bevægede sig omkring klassiske klichéer, men forsøgte også at skue fremad.

"Vi står fast på, at får I nye opgaver, skal der følge penge med," sagde Anders Kühnau, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN)
"Vi står fast på, at får I nye opgaver, skal der følge penge med," sagde Anders Kühnau, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN)

Line Fedders, linefedders@gmail.com

11. nov. 2014
4 min.

Det største kollektive grin til åbningsdebatten mandag på årets Lægedage gik til Anders Kühnau, da han fortalte, hvordan Bent Hansen havde lært ham, at når man vil trykke hænder med en praktiserende læge, så strækker lægen i stedet en krævende håndflade frem. Det var ment som en spøg, forsikrede han, men satte alligevel spot på de samarbejdsproblemer, der hersker mellem politikere og praktiserende læger.

Anders Kühnau (S), formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), overtog pladsen som skydeskive for sundhedsminister Nick Hækkerup, der meldte afbud i sidste øjeblik på grund af finanslovsforhandlinger. Derfor fik han lov til at stå på mål over for både ordstyrer ordstyrer Martin Krasnik, PLO, en praktiserende læge og en sundhedsborgmester.

Jeg tror, vi har manglet forpligtende aftaler. De nye praksisplaner bliver rigtig gode, fordi vi er tre parter, der skal få det til at fungere. Anders Kühnau (S), formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN)

”Sidste år anklagede I os for grådighed, og så kun på de få fejl frem for den ellers sikre drift. Hvad ser du fremadrettet, at vi sammen kan gøre for at bruge milliarderne bedre til at få mere sundhed for pengene?” spurgte PLO-repræsentant Niels Holm regionernes repræsentant.

”Vi skal ud af siloerne og spille mere sammen. Derfor kan vi heller ikke diskutere almen praksis isoleret, men vi skal diskutere, hvordan almen praksis bliver en del af et integreret sundhedsvæsen,” replicerede Anders Kühnau.

Flere patienter, flere penge

De praktiserende læger vil få flere opgaver, sagde han, men der vil følge penge med. Og ekspertise fra hospitalerne, der også skal blive bedre til at kigge ud. Anders Kühnau understregede, at det, der i hans optik har manglet for at skabe sammenhæng, er forpligtende aftaler mellem regioner, kommuner og praktiserende læger.

”Jeg tror, vi har manglet forpligtende aftaler. De nye praksisplaner bliver rigtig gode, fordi vi er tre parter, der skal få det til at fungere. Jeg mener, vi med sundhedsloven har fået det setup, der skal til. Vi skal alle gå helhjertet ind i det,” sagde Anders Kühnau.

Ordstyrer Martin Krasnik spiddede problemets kerne, da han understregede, at det handler om penge – det ved alle jo. Men hvorfor nu ikke investere af dem i almen praksis, når man ved, at jo flere penge, der går til de praktiserende læger, jo bedre og billigere bliver behandlingen?

”Vi kan godt flytte pengene mellem kasserne, men alle vil jo have mere. Jeg tror på at investere i fælles opgaveløsning - det her skal ses som et fælles projekt. Og med de nye praksisplaner og den nye overenskomst får vi rammerne for dét projekt,” understregede han.

Sundhedsvæsenets skraldespande

Niels Holm fra PLO påpegede, at udmeldingen for ham lignede status quo-tænkning, hvor de gammelkendte siloer, der adskiller sundhedsvæsenets aktører, stadig er intakte.

”Vi føler os som sundhedsvæsenets skraldespande, hvor alt det, der ikke passer andre steder ender. Det generer mig, at opgavefordelingen er drevet af, hvad der er nemmest og ikke, hvad der er mest fornuftigt,” sagde Niels Holm.

”Jeg tror ikke, lægerne oplever sig selv som skraldespande, ” svarede Anders Kühnau, men blev mødt af flere nik fra salen.

”Men der kommer generelt flere patienter, det oplever sygehusene og kommunerne jo også. Alle har kæmpe udfordringer. Og vi løser ingen problemer ved at skyde på hinanden. Jeg tager de praktiserende lægers problemer lige så alvorligt som sygehusenes,” sagde regionspolitikeren.

Martin Krasnik spurgte Anders Kühnau, om ikke samarbejdsproblemerne skyldes noget så enkelt, som at aktørerne simpelthen har hver deres interesser for øje.

"Almen praksis tænker på patienterne, kommunerne tænker på rehabilitering, regionerne tænker på sygehusene. Er det ikke bare derfor, I har så svært ved at samarbejde,” spugte han.

”Jeg synes, vi er blevet meget bedre til at samarbejde. Men vi skal finde en helt anden fortælling, hvis vi skal ud af det silosystem, vi har arbejdet i i mange år,” svarede Kühnau.

Opsang fra Nørretranders

Debatten sluttede af med finkulturelt besøg af chefredaktør på Weekendavisen Anne Knudsen og forfatter Tor Nørretranders. Samfundskritikeren Nørretranders sluttede dagen af med en opsang til hele salen.

”Grundlæggende tror alle i denne diskussion, at lægen giver patienten sundhed. Derfor tænker lægerne patienterne ud af behandlingen, fordi de ingen rolle har. Det offentlige system tænker lægerne ud af behandlingen, fordi det er lægevidenskaben, der virker. Patienterne tænker sig selv ud af processen, og bliver til en slags ofre for systemet. Men det eneste der virker, er at lægerne er rådgivere for folk, der skal tage sig sammen, og tage ansvar for eget liv,” understregede Nørretranders.