Skip to main content

PROFIL: Forsker og familiefar

Esben Laugesen smører madpakkerne om morgenen, går tidligt hjem for at hente børn og har potentialet til at blive en verdensklasse-forsker.

Esben Laugesen fik i dag en pris på 25.000 kr. for sin diabetesforskning, der handler om at finde forklaringen på, hvorfor diabetikere oftere får hjerte-kar-sygdomme.
Esben Laugesen fik i dag en pris på 25.000 kr. for sin diabetesforskning, der handler om at finde forklaringen på, hvorfor diabetikere oftere får hjerte-kar-sygdomme.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

18. nov. 2015
4 min.

I den store lægelige offentlighed klinger navnet Esben Laugesen måske ikke for mange. Men det kommer det til, siger hans chef, overlæge, dr.med. Per Løgstrup Poulsen fra Medicinsk Endokrinologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Faktaboks

Fakta

”Esben Laugesen er et komplet forskningstalent. Han er fagligt usædvanligt skarp og hurtig og er meget kritisk over for alle data. Han har potentialet til at blive en verdensklasse-forsker på sit felt,” siger Per Løgstrup Poulsen.

I dag den 18. november kunne Esben Laugesen føje endnu en forskerpokal til trofæskabet, da han fik en pris på 25.000 kr. for sin diabetesforskning, der handler om at finde forklaringen på, hvorfor diabetikere oftere får hjerte-kar-sygdomme. Prisen gives af Det Danske Diabetes Akademi, der er finansieret af Novo Nordisk Fonden og universiteterne og universitetshospitalerne i Syddanmark, København og Aarhus.

For prisen er nemlig ikke det første forskningsmæssige skulderklap for Esben Laugesen. I 2013 modtog han Diabetesforeningens Forskningslegat på 250.000 kroner og er nu oppe på fem bevillinger og legater. Det er usædvanligt, men det er Esben Laugesen også, siger Per Løgstrup Poulsen, der mødte ham for første gang for fem år siden som ph.d.-studerende.

Nogle ph.d.-studerende kaster sig lidt ukritisk i armene på os, men sådan var det ikke med Esben. Han stillede relevante og kritiske spørgsmål fra start. Han var og er udsædvanlig. Per Løgstrup Poulsen, overlæge på Medicinsk Endokrinologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

”Nogle ph.d.-studerende kaster sig lidt ukritisk i armene på os, men sådan var det ikke med Esben. Han stillede relevante og kritiske spørgsmål fra start. Han var og er udsædvanlig”, siger Per Løgstrup Poulsen og spår ham en overlæge- og professor-titel i de kommende år.

Ikke den direkte vej

Nogen direkte vej til den aktuelle status som forskertalent har Esben Laugesen dog ikke gået. Han har i flere omgange været lægevikar i almen praksis i bl.a. Norge, og nåede at blive bachelor i statskundskab - eller halv Djøf’er - inden medicinstudiet greb hans interesse.

Han er stolt over forskerpriserne og siger uselvisk, at det kan være med til at sætte ekstra fokus på diabetespatienter.

”Som forsker er jeg grebet af den oplevelse, når vi står med ny viden, der giver indsigt i sygdommen og kan hjælpe patienterne. Det er små skridt, men hver gang er det personligt tilfredsstillende at kunne dele det med den videnskabelige verden og patienterne i klinikken,” siger han, der efter sin post.doc vil søge hoveduddannelsesstilling i endokrinologi.

Selv om lægekollegaen og vennen Jakob Østergaard også betegner Esben Laugesen som hyggelig, omgængelig og god til at komme med indspark til andres forskningsprojekter, så har han også sine begrænsninger.

”Han er ufatteligt god til at sætte projekter i gang både for sig selv og for andre. Men det betyder også, at han kan have svært ved at huske alle de forskellige projekter fra hinanden, og kan derfor godt blive lidt distræt. Men den distræthed gør ham på den anden side helt menneskelig, ” griner Jakob Østergaard.

Henter børn

”Før han fik børn, mødte han tidligt og gik sent fra arbejdet. I dag prioriterer han sin faderolle ved at gå tidligt for at hente børn og arbejde videre om aftenen. På den måde er han et fint billede på vores generation af forskere, der både vil være forsker og familiefar,” siger han.

Esbens Laugesens kone, Diana Grove Laugesen, der også er læge og kommende endokrinolog, siger, at han gjorde stort indtryk fra første færd.

”Esben er dedikeret og grundig med alt, hvad han foretager sig. Sådan er han også privat. Da vi fik børn, købte vi et godt kamera, og efter kort tid havde han sat sig ind i alt om billedbeskæring og redigering. Når han gør noget, gør han det fuldt ud. Og så er han en rigtig flot fyr, og smører i øvrigt også madpakkerne om morgenen. Jeg er bare rigtig godt gift.”