Skip to main content

Forskere: Danske læger mangler sikker viden om TBE i flåter

Thomas Bjerg, tb@redaktionen.dk

31. aug. 2012
6 min.



Når praktiserende læger rådgiver patienter om vaccination mod hjernebetændelsen tick borne encephalitis (TBE), sker det på et forholdsvis usikkert grundlag. For ingen ved med sikkerhed, hvor de inficerede flåter, der spreder sig i takt med klima- og miljøændringer, findes.

»Vi har alle mulige tegn på, at det, man ved om TBE i Danmark, ikke længere er relevant. Ingen har grundigt kortlagt, hvor der er TBE i Danmark, og folk er overladt til selv at vurdere risikoen uden hardcore informationer at støtte sig til«, siger epidemiolog og biolog René Bødker fra DTU Veterinærinstituttet.

Han mener, at borgerne enten kan spilde over 1.000 kroner på unødige vaccinationer eller risikere at pådrage sig TBE, hvis de færdes uden for stierne i områder, hvor vi endnu ikke har opdaget TBE.

»Enten bruger mange privatpersoner tusinder af kroner i blinde på at lade sig vaccinere, eller også skal samfundet bruge penge på at kortlægge TBE«, siger René Bødker, der undrer sig over, at læger og dyrlæger ikke har pligt til at anmelde tilfælde af TBE lige som tilfælde af neuroborreliose.

Speciallæge i infektionsmedicin og biolog Sigurdur Skarphédinsson fra Odense Universitetshospital er enig.

»TBE er ikke undersøgt godt nok i Danmark, og danske læger har ikke et optimalt vidensgrundlag. Vi skal simpelthen vide, hvor der er TBE i flåterne. Sygdommen flytter sig med klimaet, så det er vigtigt at holde øje med den«, siger Sigurdur Skarphédinsson, der understreger, at de få kliniske tilfælde herhjemme langtfra taler for en generel vaccinationskampagne.

Han forklarer, at sygdommen spreder sig i Norge og Sverige, og han mener, at der kan være uopdagede tilfælde herhjemme.

»Man tester for det, man tror, der er i området. Ikke for alt muligt ekstra«, siger Skarphédinsson og forklarer, at en tredjedel af de smittede ikke får symptomer, en anden tredjedel får influenzalignende symptomer, mens den sidste tredjedel får hjernebetændelse.

Han og René Bødker er sammen med forskere fra blandt andre KU Life ved at søge om midler til et større projekt, der skal kortlægge TBE og andre flåtbårne sygdomme ved indsamling af flåter.

LÆGER OVERSÅ TO SJÆLLANDSKE PATIENTER MED TBE

Officielt findes TBE i dag kun på Bornholm og i en del af den nordsjællandske skov Tokkekøb Hegn. Her blev en pædagogmedhjælpervikar og en skovarbejder smittet i 2008 og 2009, men forløbet illustrerer, hvor tilfældigt sygdommen blev opdaget uden for Bornholm.

Skovarbejder Jens Trier Madsen blev i 2009 indlagt på Helsingør Hospitals infektionsmedicinske afdeling. Han svævede efter eget udsagn mellem liv og død.

»Tre gange troede jeg, at jeg var ved at dø. Jeg kunne intet, ikke engang tisse selv i kateteret. Det føltes, som om jeg var ved at blive tilintetgjort, og smerten overskyggede alt. Mit hoved var ved at eksplodere«, siger Jens Trier Madsen.

Lægerne på Helsingør Hospital undersøgte ikke for TBE, og han fik kun diagnosen, fordi hans ven Claus Bohn Christiansen, der er afdelingslæge på Rigshospitalets Klinisk Mikrobiologiske Afdeling, ad omveje hørte om indlæggelsen.

»Jeg bad en kollega på Serum Instituttet teste ham, og det gav mistanke om TBE, som vi senere fik bekræftet ved en test i Tyskland«, siger Claus Bohn Christiansen, der kalder ideen om en kortlægning for god.

Jens Trier Madsen fortalte Claus Bohn Christiansen om en pædagogmedhjælpervikar fra en nærliggende skovbørnehave, som havde været alvorligt syg i syv måneder året forinden. Det viste sig, at også han havde haft TBE. Derfor mener Claus Bohn Christiansen, at der kan være uopdagede patienter med TBE.

»Men det vrimler nok ikke med dem. Så ville vi have opdaget dem«, siger han.

Senere påviste Claus Bohn Christiansen, Rene Bødker og professor og overlæge, dr.med. Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut TBE-virus i flåter, som de indsamlede i Jens Trier Madsens have og på et græsareal lige uden for haven, der ligger ned til søen Store Donse Dam.

STATENS SERUM INSTITUT: DANSKE LÆGER SKAL SE EFTER TBE

Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut mener, at forløbet viser, at det er vigtigt at teste patienter med encefalitis for TBE, selv om de ikke har været på Bornholm eller i udlandet.

»TBE er i fremvækst, og det skal vi være opmærksomme på«, siger Anders Fomsgaard, der er ved at offentliggøre en undersøgelse, som gør området i Tokkekøb Hegn til et såkaldt endemisk fokus for TBE. Det sker, efter at han i 2011 igen påviste TBE i områdets flåter.

»Dermed er det kommet for at blive i det område, men vi kunne ikke finde det andre steder i skoven. TBE kan opstå ekstremt lokalt, nærmest i et hjørne af skoven. Går du 50 meter den forkerte vej, misser du det. TBE er rasende svært at finde«, siger Anders Fomsgaard.

Af samme grund er han imod en kostbar undersøgelse, hvor man samler flåter ind fra hele landet.

»Vi har brug for nye metoder, for man kan ikke være sikker på at finde TBE, hvis man går rundt og indsamler flåter tilfældigt eller efter samme kriterier som ved Borrelia. Vi mener, at de kliniske tilfælde, hvis de erkendes, stadig er en bedre rettesnor end at indsamle flåter over hele landet«, siger Anders Fomsgaard, der er enig i, at vi bør følge TBE's udvikling i Danmark.

»Stort set alle lande omkring os er endemiske områder for TBE, og en tysk kollega har fortalt mig, at tyske læger anbefaler deres rejsende at blive TBE-vaccineret, hvis de skal til Danmark. Lægerne mener, at vi ikke helt har styr på, hvor TBE findes i Danmark«, siger Anders Fomsgaard, der oplyser, at man internationalt har besluttet, at TBE skal gøres anmeldelsespligtig.

Han forklarer også, at Statens Serum Institut har taget to initiativer til at undersøge, om danske læger har overset TBE-tilfælde.

»Over de seneste tre år undersøgte vi over 100 patienter, der havde fået encefalitis efter flåtbid, og fandt kun to patienter med TBE. Den ene havde været på Bornholm og den anden i Sverige. Desuden tilbød vi i 2011 gratis test af patienter med såkaldt sommerinfluenza, som kan være første fase af TBE, og fandt ingen TBE blandt over 100 undersøgte«, siger Anders Fomsgaard.

PRAKTISERENDE LÆGER FØLER SIG GODT KLÆDT PÅ

Birgitte Alling Møller, formand for de praktiserende læger i Region Hovedstaden, er ikke sikker på, at det vil hjælpe at kortlægge landet for TBE.

»Det breder sig jo, og en kortlægning vil give et her og nu-billede, som måske ikke er helt retvisende, så man kan ikke fjerne usikkerheden helt. Bare fordi man ikke finder TBE i flåter i en egn, kan man ikke være sikker på, at det ikke er der«, siger Birgitte Alling Møller, der selv har konsultation i Tisvilde i Nordsjælland.

»Vi har mange patienter, som bliver bidt af flåter i Tisvilde Hegn, og vi forklarer, at det er svært at vide, hvor TBE præcist findes. Vi siger til dem, der færdes meget uden for stier i skovene, at det kan være e n god ide at lade sig vaccinere«, siger Birgitte Alling Møller, der kalder Statens Serum Instituts vejledning om TBE udmærket.

»Vi er vant til at rådgive om risikofaktorer, og det handler om at rådgive patienten om, hvor stor risiko hun eller han er villig til at løbe. Den afhænger meget af, hvad man skal i naturen, og hvordan man færdes«, siger Birgitte Alling Møller.