Skip to main content

Forskere i fælles kronik: Sundhedstjek virker ikke

Regeringens forslag om at indføre et sundhedstjek til udsatte borgere er en meget dårlig ide, der ikke har nogen effekt, skriver tre forskere i en fælles kronik.

Der er ingen sundhedsmæssig effekt af et årligt sundhedstjek af skraldemænd og andre kortuddannede mænd, skriver tre forskere i en fælles kronik.
Der er ingen sundhedsmæssig effekt af et årligt sundhedstjek af skraldemænd og andre kortuddannede mænd, skriver tre forskere i en fælles kronik.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

26. aug. 2014
2 min.

Sundhedstjek er både i modstrid med de internationale retningslinjer og den grundlæggende idé om, at det danske sundhedsvæsen skal være evidensbaseret.

Det skriver Karsten Juhl Jørgensen, seniorforsker ved Nordic Cochrane Centre, Torben Jørgensen, professor og formand Dansk Selskab for Folkesundhedsvidenskab, og Peter C. Gøtzsche, professor og leder af Nordic Cochrane Centre i en fælles kronik i Jyllands-Posten.

Regeringen har som en del af dens sundhedsudspil foreslået, at kortuddannede danske mænd skal tilbydes et årligt sundhedstjek hos lægen, men forskningen viser meget klart, at det er en rigtig dårlig idé, skriver forskerne og gennemgå en række danske og udenlandske forsøg med sundhedstjek.

”Tilsammen udgør disse 15 forsøg et usædvanligt stærkt og ensartet grundlag for at vurdere værdien af regelmæssige sundhedstjek, og vi kan med stor overbevisning sige, at sundhedstjek af raske ikke har nogen positiv effekt,” skriver forskerne.

Vi kan med stor overbevisning sige, at sundhedstjek af raske ikke har nogen positiv effekt. Karsten Juhl Jørgensen, seniorforsker ved Nordic Cochrane Centre, Torben Jørgensen, professor og formand Dansk Selskab for Folkesundhedsvidenskab, og Peter C. Gøtzsche, professor og leder af Nordic Cochrane Centre

Forskerne advarer mod, at regeringen kaster evidensen overbord og udelukkende stoler på sin "sunde fornuft".

”"Sund fornuft" har slået tusindvis af mennesker ihjel i den medicinske historie og gør det stadigvæk. Det er denne erkendelse, der ligger bag den udbredte enighed om, at sundhedstiltag skal afprøves og dokumenteres i lodtrækningsforsøg,” skriver forskerne.

I stedet burde regeringen satse mere målrettet på at begrænse rygning ved at tilbyde hjælp til rygeafvænning og opstramning af rygeloven og selv en kort snak hos den praktiserende læge har vist effekt i et Cochrane-review, påpeger forskerne og peger på andre tiltag som højere pris på tobak, alkohol, fedt og sukker.