Skip to main content

»Forskningen er ikke for at få ny indsigt«

Klinisk forskning hjælper Lundbeck med at sikre vækst i Asien. »Det handler om at bekræfte over for de lokale myndigheder, at stoffet virker,« siger læge Lars Nelleman

Læge Lars Nelleman, Singapore, laver klinisk afprøvning for Lundbeck med henblik på det asiatiske marked.
Læge Lars Nelleman, Singapore, laver klinisk afprøvning for Lundbeck med henblik på det asiatiske marked.

Søren Frandsen, sfr@redaktionen.dk

30. dec. 2014
3 min.

Hvad er det I forsker i?

»Primært laver vi klinisk forskning, hvor vi afprøver nye lægemidler i patienter. Det gør vi af to grunde i Asien. Den ene grund er at supplere vores internationale undersøgelser, der primært er rettet mod at få godkendt vores medicin i USA og Europa. Den vigtigste og direkte årsag er, at Kina, Korea, Indien, Taiwan – og uden for mit territorium Japan – kræver, at vi afprøver stoffet lokalt. Derfor har vi et lokalt setup, der kan lave de kliniske afprøvninger. Vi er også involverede i mere epidemiologisk forskning på de sygdomme, vi udvikler medicin til. Typisk i samarbejde med psykiatere sammenligner vi depression i Asien og Europa. Der finder vi, at der kan være variationer mellem kontinenterne, men basalt set er det de samme sygdomme.«

Faktaboks

Fakta

Hvad er I kommet frem til?

»Forskningen er ikke for at få ny indsigt i stofferne – det handler om at bekræfte over for de lokale myndigheder, at stoffet virker og er sikkert i lokalbefolkningen. Overordnet forsøger vi at gentage de samme kliniske trials som i USA og Europa, så man kan sige, at vi næsten kender resultatet på forhånd. For eksempel er vi lige blevet færdige med en undersøgelse om vores nye antidepressivum Brintellix, hvor vi har vist, at det også giver glimrende resultater i asiatiske patienter. Over de sidste mange år, er vi blevet bedre til at udføre de kliniske afprøvninger, der efterhånden er store og komplekse projekter. De skal udføres til punkt og prikke efter nogle omfattende guidelines, der hedder GCP – Good Clinical Practice.«

Hvad kan forskningsresultaterne bruges til?

»Dels er de gode resultater med til at underbygge, at vores lægemidler er sikre og effektive. Derudover skal vi bruge undersøgelserne til at støtte vores vækst i Asien, hvor vi over de næste fem år regner vi med at tredoble vores omsætning. Det kræver, at vi hurtigt får vores nye lægemidler på markedet. Forskningen underbygger samtidig vores argumentation for, at lægemidlerne giver nogle reelle benefits for patienter og samfund.«

Hvordan havnede du i Singapore?

»Som ung arbejdede jeg i den københavnske hospitalsverden, men jeg var interesseret i videnskab og klinisk forskning, og det kunne jeg jo også lave i industrien. Det var den gang lige begyndt at gry som en alternativ karrierevej. I 1988 blev jeg ansat i Novo Nordisk, og seks år senere blev jeg udstationeret i Singapore for at bygge den kliniske og medicinske forskning op i Asia Pacific. Forskningsmiljøjet trives i Singapore. Singapore Government ønsker, at bringe biomedical frem som et vækstområde, så de støtter alle aspekter af biomedical science. At vi samtidig har stor adgang til dygtigt personale inden for stort set alle disciplinerne i klinisk forskning gør, at Singapore er en god base for Lundbeck.«