Skip to main content

Forskningsenhed for ulighed i sundhed åbnet i Nordjylland

Første opgave bliver at gøre noget ved ulighed i hjertesundhed, hvor det især kniber med efterbehandling og rehabilitering, siger centrets leder, Mogens Lytken Larsen

Anne Steenberger, as@dadl.dk

16. sep. 2014
3 min.

Nordjylland vil gøre en ekstra indsats for at blive klogere på den sociale ulighed i sundhed. Aalborg Universitetshospital har netop slået dørene op til Dansk Center for Ulighed i Sundhed. Det er det eneste af sin art deraf navnet og placeringen er logisk, siger klinikchef for Klinik Hjerte-Lunge, Carl-Otto Gøtzsche:

”Det er helt naturligt, at vi her på Aalborg Universitetshospital, har et særlig fokus på dette område. Region Nordjylland er blandt de områder i Danmark, som har en høj andel af borgere med korte uddannelser og lav indkomst og vi ved, at det har indflydelse på helbredet.”

For nylig viste tal fra Statens Institut for Folkesundhed, at dødeligheden efter blodprop i hjertet er højere i Nordjylland end andre steder i landet.

Det udløste en del debat, bl.a. i Ugeskrift for Læger, om årsagen, bl.a. hvorvidt handlingstilbuddet er dårligere i Region Nordjylland, eller om borgerne har et dårligere helbred, en ringere livsstil. Nye tal fra Dansk Hjertecenter viser, at Nordjylland lever op til standarderne for behandlingskvalitet og pilen peger på andre faktorer som årsag til den højere dødelighed, især sociale og uddannelsesmæssige faktorer. Det anførte en række hjertelæger fra Aalborg Universitetshospital.

Læs indlæg: Nordjyder dør hyppigere af blodprop fordi de behandles dårligere

og Den højspecialiserede hjertebehandling er i orden.

De dårlige overlevelsestal er en anspore til det nye center. Det oplyser Mogens Lytken Larsen, der leder centret. Han er tidligere forskningschef i Hjerteforeningen og nu professor på Klinik Hjerte-Lunge, Aalborg Universitetshospital, hvor centret har til huse – i hans kontor. Han siger:

”Den akutte behandling af hjerte-karsygdomme fejler ikke noget her i Region Nordjylland. Men vores rehabilitering og efterbehandling kunne godt være bedre.”

Det er også dette område, som centret først og fremmest har taget fat i.

”Vi starter i det små – med den lokale ulighed i hjerte-karsygdomme. Vi har nedsat en gruppe bestående af repræsentanter fra hospitalet, regionen, kommuner og almen praksis som skal skabe sammenhæng i hele patientens forløb. Hidtil har vi haft en for skarp opdeling, nærmest i kasser mellem forløbet på hospitalet og så det efterfølgende ude i kommunen. Nu sætter vi os sammen og der kan kommunerne lære noget om det medicinske og vi kan lære noget om den sociale tilgang. Det vil hjælpe til at skabe et helt forløb.”

Det er så tanken, at centret med tiden skal både brede sig over andre områder, hvor der er ulighed i sundhed og at det mere og mere skal etableres sig som alle regionernes forskningsenhed på området social ulighed i sundhed.

Mogens Lytken Larsen oplyser, at centret allerede har fået mange henvendelser fra grupper og forskere, der er i gang med projekter inden for ulighed i sundhed.

”Det viser sig, at der er rigtig mange, der arbejder med det rundt omkring, men de kender ikke hinanden. Det har givet mig meget mod på at udvide centrets arbejde udover regionen. Der ligger en enorm viden gemt og den vil jeg gerne være med til at samle.”