Skip to main content

Fremtidens praktiserende læger vil have kolleger

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

8. okt. 2012
2 min.

Det er ikke nyt. Men det er et yderst klart signal.

Sølle fire læger ud af 417 kommende familielæger vil være sololæger. Eller 0 pct. Det viser en stor medlemsundersøgelse, som Forum af Yngre Almen Medicinere offentliggør i dag.

»Gode kolleger og faglig sparring er vægtet meget højt i undersøgelsen. Vi, der er kommende praktiserende læger, vil være i faglige fællesskaber, hvor vi godt nok er ejere, men ikke ene om ansvaret. Så det er ikke overraskende, at næsten ingen ønsker at være sololæger«, siger Bo Hansen, udvalgsmedlem i FYAM, praksisamanuensis og halvandet år fra speciallægeuddannelsen.

Undersøgelsen viser, at hver anden bekymrer sig om de mange ikkefaglige ting, der hører med til livet som selvstændig erhvervsdrivende.

»Mange frygter overgangen fra uddannelseslæge til selvstændig, selvom størstedelen stadigvæk har mod på det. Jeg tror, det hænger sammen med, at vi har rigtig meget, som vi skal tage stilling til. Ting, som vi ikke er forberedt på fra studiet: personaleansvar, få styr på it-systemer, tage stilling til røgalarmer og forsikringer, indkøb af udstyr og regnskab. Selvom der er kommet mere fokus på det i uddannelsen, er der ifølge undersøgelsen fortsat mange, der ønsker at være bedre klædt på«, siger Bo Hansen.

PRIS ER SEKUNDÆR

Stort set ingen bekymrer sig om prisen for den praksis, de alle gerne vil købe, når de bliver speciallæger i almen medicin.

Ifølge Bo Hansen er prisen naturligvis vigtig, men mange af de andre mere bløde elementer som gode kolleger, mulighed for faglig sparring, nedsat arbejdstid og den geografiske placering er vigtigere.

Mange vil gerne have muligheden for at kunne arbejde på deltid. Halvdelen vægter det højt. Alligevel kommer det først langt nede på en prioriteret liste - på en sjetteplads - når FYAM spørger til, hvad der er vigtigst, når fremtidens praktiserende læger overvejer at købe en praksis.

Omkring fire ud af ti fremtidige praktiserende læger er lidt bange for at binde sig mange år frem, når de køber en praksis, men det er helt naturligt, påpeger Bo Hansen:

»Vi er jo vant til at flytte rundt - før, under og efter uddannelsen. Derfor er det altid angstprovokerende, når man skal træffe så stor en beslutning, der får store konsekvenser for ens liv i mange, mange år frem. Sådan var det sikkert også for 25 år siden, og sådan er det i hvert fald i dag«.

74 pct. af de adspurgte kommende praktiserende læger er kvinder.

Forum af Yngre Almen Medicinere er sammen med Dansk Selskab i Almen Medicin og de Praktiserende Lægers Organisation i gang med at danne en interaktiv hjemmeside målrettet uddannelseslæger i overgange til praksisejer. Den forventes færdig inden sommeren 2013.