Skip to main content

Gøtzsche klager til EU's ombudsmand over HPV-rapport

Nordisk Cochrane Center, med Peter Gøtzsche i spidsen, har i dag klaget til EU's ombudsmand over den europæiske lægemiddelmyndighed, EMA.

Nordisk Cochrane Center klager til EU's ombudsmand over HPV-rapport. Foto: Colourbox
Nordisk Cochrane Center klager til EU's ombudsmand over HPV-rapport. Foto: Colourbox

Christine Løvgren Spanggaard, cls@dadl.dk

10. okt. 2016
3 min.

Peter Gøtzsche, direktør i Nordisk Cochrane Center, har i dag sendt en 59 sider lang klage til EU's ombudsmand. Klagen handler om den videnskabelige proces hos den europæiske lægemiddelmyndighed, European Medicines Agency (EMA), i forbindelse med HPV-rapporten fra november 2015.

”Det handler om EMAs håndtering af sagen, som vi mener indeholder alvorlige fejl og forsømmelser”, står der i klagen. Det understreges, at klagen ikke handler om, hvorvidt selve HPV-vaccinen gør mere skade end gavn, men om det videnskabelige håndværk, som Peter Gøtzsche mener er ”uacceptabelt ringe”.

læs mere: EU svarer på Gøtzsches HPV-kritik

Nordisk Cochrane Center har tidligere klaget direkte til EMA, men var langt fra tilfredse med de svar, de fik. ”Nogle af vores indvendinger blev slet ikke behandlet, og flere af EMA’s svar var enten forkerte, alvorligt misvisende eller irrelevante for den kritik, vi havde rejst”, skriver Gøtzsche i de indledende bemærkninger til klagen.

Den er udover Peter Gøtzsche underskrevet af Karsten Juhl Jørgensen, der er vicedirektør i Nordisk Cochrane Center, Tom Jefferson, der er ansat ved Centre for evidence-based medicin i England, Margrete Auken, der er medlem af Europaparlamentet og Louise Brinth, der er ph.d. og ansat ved synkopecentret på Frederiksberg Hopsital.

Faktaboks

Fakta

Et af de i alt 19 kritikpunkter handler om, at EMA er unuancerede i deres formidling. Peter Gøtzsche har fået adgang til en intern rapport, som Ugeskrift for Læger har set, hvor det fremgår, at der var videnskabelig uenighed mellem EMAs eksperter. Men det kan man ikke læse af den officielle rapport, og det ved befolkningen altså ikke, kritiserer Gøtzsche.

”Når man 10 gange i en 40 sider lang rapport sammenligner de observerede mulige bivirkninger af vaccinen med det, man kunne forvente at se hos ikke-vaccinerede piger, samtidig med at man i den interne rapport kan læse, at det er upålideligt at gøre sådan noget, så er der jo noget galt”, siger Peter Gøtzsche og forklarer at EMA burde have fortalt befolkningen, af den fremgangsmåde var upålidelig, i stedet for at hævde, at disse sammenligninger er betryggende.

Måske langt i mål

Nu er klagen sendt til EU's ombudsmand, men det er umuligt at sige, hvornår den er færdigbehandlet. Peter Gøtzsche har klaget til ombudsmanden i anden forbindelse i 2007. Dengang tog det tre år. ”Og det var en simpel ting, hvor vi gerne ville have adgang til nogle studierapporter på to slankemidler”, siger han.

Peter Gøtzsche håber, at klagen kan medføre, at der kommer radikale ændringer i den måde som EMA griber den slags sager an på. Ombudsmanden kan ikke befale EMA at ændre procedurer, men hvis der udtrykkes en kraftig kritik er det før sket, at EMA har ændret sine procedurer radikalt.

læs mere: Nordisk Cochrane langer ud efter HPV-rapport: Uacceptabel