Skip to main content

Grønt lys for lokale aftaler om samtaleterapi og sygebesøg

PLO på regionalt niveau kan nu gå i gang med at lave lokale aftaler med kommuner og regioner, de såkaldte decentrale aftaler. Det baner en ny rammeaftale mellem PLO-Central og regionerne vejen for.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox. (Foto: colourbox.com)

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

25. apr. 2016
3 min.

Den seneste overenskomst mellem PLO og regionerne gav mulighed for decentrale aftaler om sygebesøg og samtaleterapi. Det skete bare ikke, fordi der manglede enighed om, hvordan den slags skulle udformes. Den sten er nu fejet af vejen.

PLO og Danske Regioners Lønnings- og Takstnævn (RLTN) har netop indgået en rammeaftale om implementering af overenskomstens ord på det punkt.

Dermed kan de regionale enheder af PLO komme i gang med at lave aftaler med regioner og kommuner om de to områder, som hjælpes på vej af 200 mio. kroner, som overenskomsten satte af til de decentrale aftaler.

Det kan give en ren ketchup-effekt, for ifølge rammeaftalen må de lokale/regionale parter gerne gå i gang hurtigt.

Således står der, at det skal tilstræbes, at de decentrale aftaler kan træde i kraft 1. juli i år eller allersenest 1. oktober. Rammeaftalen tilsiger bl.a. også, at de kommende aftaler skal være toårige – med mulighed for opsigelse ved ”særlige omstændigheder”.

Uenigheden om, hvordan de decentrale aftaler skulle udformes, har været en anstødssten, og selve ideen er kontroversiel i PLOs egne rækker, hvor der hersker en vis frygt for, at decentrale aftaler kan skabe ulighed og måske ligefrem underminere den centrale overenskomst.

Derfor var det PLO magtpåliggende at sikre, at både ydelser og økonomi kan føres ind under den centrale overenskomst igen, hvis de toårige aftaler løber ud uden at fornys, eller hvis de siges op. Det ligger nu fast.

”Det har været et langt og ikke helt elegant forløb, men jeg er glad for, at vi nu er kommet i mål. I PLO medvirker vi meget gerne til indgåelse af lokale aftaler, som supplerer vores centrale overenskomst. Sådanne aftaler har eksisteret i årevis og har bestemt deres berettigelse, men vi er kritiske over for at flytte ydelser og økonomi ud af vores centrale overenskomst”, siger PLO-formand Christian Freitag i pressemeddelelsen.

”Derfor er det helt afgørende, at vi nu er blevet enige med RLTN om en model, hvor vi har garanti for, at ydelser og økonomi føres tilbage til den centrale overenskomst, hvis regionale aftaler udløber eller opsiges af en af parterne. Næste skridt er, at man regionalt nu skal i gang med at forhandle nogle gode aftaler for alle parter”.

Formand for RLTN Anders Kühnau (S), kvitterer for PLOs vilje til at indgå en aftale på trods af organisationens betænkeligheder.

”Vi (har) med den her aftale… vist, at vi kan samarbejde, når viljen er der. Det har da ikke været nemt, men jeg vil gerne kvittere for PLO’s vilje til at nå en løsning. Det er positivt – også med tanke på, de forhandlinger, som venter forude”, siger han.

”Vi er rigtige glade for den her aftale. For det første fordi den betyder, at vi kan komme videre med det arbejde, der skal sikre endnu bedre og mere sammenhængende lokale sundhedstilbud til blandt andet patienter med kroniske sygdomme og beboere på plejehjem og kommunale akutpladser. Eller sagt på en anden måde – vi får fjernet en række af de barrierer, der har blokeret for, at vi kan levere endnu bedre service til borgerne”.

Læs også: PLO-møde: Startskud til næste overenskomst