Skip to main content

Grønt lys til visionspapir: Patienten er altid den vigtigste

LØGEMØDET Lægeforeningens netop vedtagne visionspapir for fremtidens sundhedsvæsen sætter patienten i det absolutte centrum som den vigtigste og peger bl.a. på at udbygge almen praksis markant.

Andreas Rudkjøbing fremlagde fredag på Lægemødet den nye vision for fremtidens sundhedsvæsen. Foto: Claus Boesen
Andreas Rudkjøbing fremlagde fredag på Lægemødet den nye vision for fremtidens sundhedsvæsen. Foto: Claus Boesen

Anders Heissel, ah@dadal.dk

24. apr. 2015
2 min.

I fremtidens sundhedsvæsen er patienten altid den vigtigste, og for at styrke det fokus skal almen praksis i hele landet udbygges markant, der skal handlingsplaner for alle de store sygdomsområder, og så skal patienten altid møde en læge, der er fagligt ajour.

Faktaboks

Fakta

Det er blandt de konkrete forslag i Lægeforeningens vision for sundhedsvæsenet, som blev fremlagt og godkendt på Lægemødet fredag i København.

Debatten begyndte ved sidste års Lægemøde, hvor en arbejdsgruppe blev sat til at formulere visionen, der blev fredag blev fremlagt ved arbejdsgruppens formand, Andreas Rudkjøbing.

”Det virker banalt og oplagt at bruge som overskrift, at patienten er den vigtigste. Men selv om vi som læger altid har haft den opfattelse, så kan det selvfølgelig blive bedre,” sagde Andreas Rudkjøbing.

Det virker banalt og oplagt at bruge som overskrift, at patienten er den vigtigste. Men selv om vi som læger altid har haft den opfattelse, så kan det selvfølgelig blive bedre. Andreas Rudkjøbing, formand for visionsprocessens arbejdsgruppe

Han pegede bl.a. på, at patientinddragelse skal være til stede på alle niveauer og nævnte et konkret eksempel fra Sydvestjysk Sygehus Esbjerg.

”Her er der oprettet et patientpanel, der hjælper akutmodtagelsen til at komme patienternes behov i møde. Det er et spændende projekt og viser vejen frem,” sagde

Andreas Rudkjøbing.

Og for at få visionen fra papir til virkelighed skal der satses meget mere på forebyggelse, almen praksis skal udbygges markant og så skal noget så konkret som retorikken mellem lægerne være mere positiv.

Anne Mette Nathan, tidligere næstformand i PLO, roste fra talerstolen visionspapiret

ved at have fokus på almen praksis, men opfordrede Lægeforeningen til at være mere på forkant med virkeligheden.

”Når vi snakker om det sammenhængende sundhedsvæsen, så er der et problem med de kommunale akutfunktioner. Det sejler faktisk i de funktioner i forhold til, hvordan vi skal lægebetjene dem, og her ønsker jeg, at Lægeforeningen er mere forkant med, hvordan vi skal forholde os,” sagde Anne Mette Nathan.

Visionspapiret er udelukkende udtryk for Lægeforeningens holdning og ikke afstemt med eksempelvis andre faggrupper og patientorganisationer. Men visionspapiret bliver nu fremlagt for Lægeforeningens bestyrelse i maj, for at finde ud af hvordan forslagene skal bruges konkret. Og ifølge Andreas Rudkjøbing skal andre faggrupper og patientorganisationer nu også inddrages i visionerne.