Skip to main content

Hækkerup: Den Danske Kvalitetsmodel skal laves om

Den nuværende kvalitetsmodel, som bruges til at måle sygehusene, er for tung og bureaukratisk og kan virke demotiverende for læger og sygeplejersker, mener sundhedsminister Nick Hækkerup. Han vil ikke tage stilling til, om modellen helt skal skrottes, men den skal nytænkes, siger han

Anne Steenberger, as@dadl.dk

22. aug. 2014
2 min.

Lægers kritik af Den Danske Kvalitetsmodel er tilsyneladende blevet hørt. I regeringens nye sundhedsudspil fremgår det, at modellen, som bl.a. sygehusene bliver vurderes efter, skal ”nytænkes.”

Om den ligefrem skal skrottes, er ikke afgjort, siger sundhedsminister Nick Hækkerup Ugeskriftet.dk:

”Det er der slet ikke taget stilling til, men det ligger fast, at vi vil nytænke kvalitetsmodellen. Det vil vi, fordi vi blandt andet mener, at den nuværende model er for tung og bureaukratisk og til og med kan virke demotiverende for læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale. Og derfor vil vi nu gå i dialog med Danske Regioner og KL om, hvordan vi konkret kan nytænke modellen.”

Hvordan kvalitetsmodellen skal nytænkes?

”Det er for tidligt at sige helt præcist. Nu tager vi i første omgang en dialog med regionerne og kommunerne for at få deres blik på og holdning til, hvordan vi på nye måder kan sikre, at der arbejdes målrettet med at forbedre kvaliteten i vores sundhedsvæsen,” siger ministeren.

”Men som det fremgår af den sundhedsstrategi, vi lagde frem i går, så foreslår vi blandt andet, at et hold af sundhedsansatte på centrale sygdomsområder- altså klinikere - kan tage rundt på de sygehusafdelinger, hvor man har et konkret behov for at løfte kvaliteten. På den måde kan man bedre tage udgangspunkt i de problemer, man har lokalt, og trække på personalets erfaringer. ”

Hvorfor er der behov for at nytænke kvalitetsmodellen?

” Det er der flere grunde til, men helt overordnet, så handler det om, at vi skal væk fra for ensidigt at fokusere på kontroller af alle mulige processer, som kan være tidskrævende og dræbe engagementet hos det sundhedspersonale, der skal gøre en forskel på patienterne. Det er bestemt ikke intentionen, og derfor vil vi i regeringen gerne ændre på den måde, man arbejder med kvalitetsudvikling på ude på de enkelte sygehusafdelinger og andre steder i sundhedsvæsnet. Lidt firkantet udtrykt kan man sige, at frem for at have kontroller for kontrollernes skyld, så vil vi i stedet fremme kvaliteten gennem synlighed om resultater, læring og inddragelse af sundhedspersonalet. Det, tror vi, langt mere på kan løfte kvaliteten i vores sundhedsvæsen.”

Ministeren har svaret per email.

Læs om Lægeforeningens reaktion på regeringens kvalitetsudspil her.