Skip to main content

Hilsted: Kontrollen med Rigshospitalets forskere forsvinder ikke

Konsekvenserne af bilagssagen på Rigshospitalet er mistillid, udtrykt i maksimal kontrol, lyder kritikken fra fire af hospitalets professorer. Men det må man vænne sig til, lyder det fra lægelig direktør Jannik Hilsted

Foto: Klaus Larsen
Foto: Klaus Larsen

Anne Steenberger, as@dadl.dk

11. feb. 2015
3 min.

”Over det sidste år har vi svinget fra praktisk taget ingen kontrol til nu maksimal kontrol,” skrev fire professorer fra Rigshospitalet i en kronik i Politiken søndags. De skrev også:

”Det kan medføre dybtgående og langvarige negative konsekvenser for hospitalets forskning og dermed patienterne”

Det er ikke forståelse for deres synspunkter, der mangler fra Jannik Hilsted, Rigshospitalets lægelige direktør, men der kommer næppe nogen ændringer, siger han til Ugeskriftet:

”Jeg kan sagtens forstå, at de skriver som de gør. Det er ikke sjovt at være forsker og drive sin forskergruppe på fornuftig vis og så få brev far et revisionsfirma, hvor man bliver bedt om at fremlægge dokumentation og skulle besvare nærgående spørgsmål. Men sådan måde være, hvis nogen har forbrudt sig på principperne. Men ubehageligt er det.”

Professorerne mener, at stramningerne er ude af proportion. Der er fem personer, der er anklaget. Er du enig?

”Sådan må det være, når pendulet svinger. Tidligere havde vi en kontrol, der var lemfældig, fordi systemet var baseret på tillid. Det sidste halvandet år har været ekstremt belastende, vi har været en institution under beskydning. Ingen ønsker en gentagelse af, hvad der skete og derfor indfører vi en kontrol, som bliver meget detaljeret og med procedurer, der kan opfattes som tunge indtil vi har fast grund under fødderne med et system, hvor vi er helt sikre på, at det ikke sker igen.”

Men det gør vel indtryk på dig at de frygter, at forskere vil flygte?

”Selvfølgelig og det er da en risiko. Det handler om at modvirke det og derfor har vi en dialog om, hvordan vi laver kontrolmekanismer og hvordan kontrollen skal eksekveres.”

Skal de blødes op?

”Nej, Men vi skal have noget automatik bygget ind. Meget af det, der står i kronikken, handler jo om en situation, hvor man kører linen ud år efter år, hvor det så bliver svært at få folk til at yde det som de gerne vil. Jeg tror heller ikke det er sådan det kommer til at blive, vi skal finde ud af at få det til at køre glat.”

Læser du kronikken som et signal til regionspolitikerne?

”Jeg tror, der skal markeres nogle synspunkter.”

Er du ærgerlig over at skulle medvirke til at indføre et kontrolsystem?

”Ja det ville have være rart at være sluppet for. Det er derfor vi har haft et tillidsbaseret system. Men fristelsen har været for stor for nogle og det kommer så til at koste i den anden ende.”

Vil forskere søge væk?

”Det kan man ikke udelukke, jeg håber det ikke.”