Skip to main content

Hjælp kronikere med kaizen-møder

LÆGEDAGE: Blandt redskaberne til at hjælpe kronikere i almen praksis er de japansk-klingende “kaizen-møder”, lød det fredag fra praktiserende læge.

Nana Fischer, nanarosenvinge@msn.com

14. nov. 2014
2 min.

For at få ”styr på kronikerne” i landets praksisser gælder det om at holde organiserede møder og bruge værktøjer som diagnosekodning og datafangst til at give overblik over kronikerne.

Sådan lød rådet fra praktiserende læge Rudi Slatanach, der fredag var underviser på kurset ”Styr på kronikerne” på Lægedage.

”Det, jeg selv synes sprænger i øjnene som et rigtig godt redskab, er kaizen-møderne,” sagde han.

”Kaizen” er japansk og betyder ”at ændre og forbedre”, og filosofien bag er kort fortalt at skabe en kultur af løbende forbedringer.

”Møderne passer til min mentalitet. De er klare, kontante, og man får noget med sig med det samme. Der er en prioritering af, hvad der skal ske, og hvem der står for det. Så det er en sammenbinding af det organisatoriske,” uddybede Rudi Slatanach efter sit oplæg.

Det vigtigste er, at man sætter tid af til at snakke om det her. Der skal tages en ledelsesmæssig beslutning, der skal kommunikeres videre ud til medarbejderne. Det skal være et samarbejde, hvor hele klinikken bidrager. Rudi Slatanach, praktiserende læge og underviser på kurset ”Styr på kronikerne” på Lægedage

Prioritet hos ledelsen

For at styrke indsatsen omkring kronikerne anbefalede han et miks af faglige og pædagogiske værktøjer. Udover klart strukturerede møder, har hans egen klinik rigtig gode erfaringer med at bruge blandt andet datafangst, journalføring og diagnosekodning for at få et overblik over de kronisk syge patienter. Men det allervigtigste for overhovedet at få hul på at kroniker-indsatsen er prioritering, understregede han:

”Det vigtigste er, at man sætter tid af til at snakke om det her. Der skal tages en ledelsesmæssig beslutning, der skal kommunikeres videre ud til medarbejderne. Det skal være et samarbejde, hvor hele klinikken bidrager.”