Skip to main content

Hjertelæger laver etisk regelsæt efter misbrugs-sager

Et regelsæt for hjertelæger skal rette op på lægernes image-problem efter misbrugssagerne, siger formanden for Dansk Cardiologisk Selskab.

Christian Gerdes, formand for Dansk Cardiologisk Selskab.
Christian Gerdes, formand for Dansk Cardiologisk Selskab.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

18. aug. 2015
4 min.

Som en direkte konsekvens af sagerne om mulig svindel med forskningsmidler af bl.a. hjertelæger på Rigshospitalet vil Dansk Cardiologisk Selskab nu skrive et etisk regelsæt.

Det siger formanden for de ca. 1200 medlemmer af Dansk Cardiologisk Selskab, Christian Gerdes.

”Sagerne har givet os ridser i lakken. Selv om vi synes, at vi har alt mulig grund til at være stolte af at være kardiologer, fordi vi som speciale har været med til at gøre en imponerende forskel i overlevelsen hos vores patienter, så vi har fået et imageproblem. Med et etisk regelsæt forebygger vi, at det sker igen og på den måde tager vi også afstand fra sagerne på et overordnet plan uden at rette skytset mod de enkelte læger,” siger Christian Gerdes.

Målet er ikke at udstille nogle enkelte læger, men mere principielt beskrive, hvad god opførsel er. Det værste er ikke at sige noget, for det er samme som accept. Christian Gerdes, formand for Dansk Cardiologisk Selskab

Faktaboks

Fakta

Da Dansk Cardiologisk Selskab holdt årsmøde den 13. juni holdt selskabet en session om ”kardiologiens image”, hvor bestyrelsen fik selskabets mandat til at gå i gang med at lave et etisk regelsæt.

Hvad der præcist skal stå i regelsættet er først ved at blive besluttet nu, men ifølge Christian Gerdes skal reglerne slå fast, hvordan selskabet definerer god opførsel af en kardiolog, herunder også brug af forskningsmidler.

Men bliver det ikke blot almindeligheder, som lægerne kun kan være enige i?

”Jo, men det kan også have en effekt, at vi som selskab for første gang forholder os til sagerne. Og jeg tror, at både sagerne og det faktum, at vi forholder os til det vil have en effekt på kardiologerne. Målet er ikke at udstille nogle enkelte læger, men mere principielt at beskrive, hvad god opførsel er. Det værste er ikke at sige noget, for det er det samme som accept. Vi har ikke tidligere udtalt os som videnskabeligt selskab om sagerne, fordi vi både var utrygge ved, hvordan vi skulle gøre og berøringsangste over for en række kollegaer. Nu tager vi stilling på et overordnet plan uden at gå efter enkeltpersoner,” siger formanden for hjertelægerne.

Hvad er sanktionen, hvis et medlem overtræder de kommende etiske regler?

”Vi har ikke i selskabet taget stilling til, om man kan blive smidt ud af selskabet, hvis man bryder reglerne. Men jeg mener personligt ikke, at selskabet både skal være lovgivende og dømmende magt. Vi kan godt dømme lægerne moralsk uden at gøre det juridisk ved at smide dem ud. Hvis man forbryder sig mod reglerne, får man det i forvejen svært i branchen,” siger Christian Gerdes, der forventer, at reglerne er skrevet færdige om et par måneder.

Retssagen mod den overlæge, der er tiltalt for groft bedrageri for 2,8 mio. kr., begynder ifølge Jyllands-Posten i Københavns Byret den 2. september.