Skip to main content

Højtuddannede kræftpatienter har lettere ved at få genoptræning

Højtuddannede kræftpatienter har 33 procent større chance for at få en henvisning til genoptræning end lavtuddannede, viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse. Forsker forklarer, at systemet er for kompliceret for de lavtuddannede patienter.

16. apr. 2015
2 min.

Det kan som kræftpatient være sværere at få en henvisning til genoptræning, hvis du har en kort eller ingen uddannelse bag dig, end hvis du har en lang uddannelse.

Ifølge en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse har personer med en lang uddannelse 33 procent større chance for at blive henvist til genoptræning og rehabilitering. Det skyldes, at patienterne finder systemet for kompliceret, siger Finn Diderichsen, som er professor ved Afdeling for Social Medicin på Københavns Universitet og har forsket i ulighed i sundhed og sundhedsvæsnet.

Det er virkelig en kompliceret situation, og man skal være en relativt veluddannet patient for at kunne overskue den og for at kunne stille krav om at få hjælp Finn Diderichsen, som er professor ved Afdeling for Social Medicin på Københavns Universitet og har forsket i ulighed i sundhed og sundhedsvæsnet.

”Man skal være i kontakt med sygehuset, genetablere kontakten til sin praktiserende læge og henvende sig hos kommunens rehabiliteringstilbud og eventuelt få inddraget private fysioterapeuter og lignende. Det er virkelig en kompliceret situation, og man skal være en relativt veluddannet patient for at kunne overskue den og for at kunne stille krav om at få hjælp,” siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Regeringen har afsat 134 millioner kroner til, at kommunerne kan styrke genoptræning af kræftpatienter. Der er flere gode initiativer, men det er ifølge Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen ikke nok.

”Jeg tror ikke, man kommer uligheden til livs med et eller flere initiativer. Det er noget, man skal være opmærksomme på altid, for patienter er forskellige, og hvis man ikke også behandler patienter forskelligt, så når man ikke at give alle samme niveau af behandling,” siger han.

Han fortæller til Berlingske Nyhedsbureau, at han er overrasket over de høje tal, og at læger ikke får henvist kortuddannede tilstrækkeligt. Ifølge ham er der behov for en kortlægning af årsagerne, der skal være en del af en mere målrettet indsat.

Danske Regioner mener, at sygehusene er nødt til at sætte ulighed i sundhedsvæsnet på dagsordenen og præsenterer selv et sundhedsudspil i næste uge, der hedder ”Borgernes sundhedsvæsen”. Der er den skæve fordeling af behandlingstilbud et af emnerne.