Skip to main content

Hop på vognen med Yngre Læger i Pride-paraden: ”Læger kan holde til at snakke om det hele”

Yngre Læger deltager også i år med en vogn i Copenhagen Pride-paraden. For Helga Schultz er det et vigtigt signal om mangfoldighed, både over for lægerne og patienterne.
Sidste år deltog Yngre Læger for første gang med en vogn i Copenhagen Pride-paraden. Foto: Tina Frisk Kjettrup
Sidste år deltog Yngre Læger for første gang med en vogn i Copenhagen Pride-paraden. Foto: Tina Frisk Kjettrup

Bodil Jessen, boj@dadl.dk

15. aug. 2019
4 min.

Maersk, sygeplejerskerne og Dansk Arbejdsgiverforening er der. Det samme er regnbuespejderne, Bøssehuset og PAN Idræt. Og som nummer 73 i den store Pride-parade i København lørdag den 17. august finder vi Yngre Lægers vogn.

Det er andet år, foreningen deltager, og deltagelsen er et vigtigt signal både indadtil og udadtil, understreger Helga Schultz, formand for Yngre Læger.

”Budskabet om mangfoldighed giver rigtig god mening for Yngre Læger. Vi kunne godt tænke os, at alle vores medlemmer kan være åbne om deres seksualitet uden at frygte negative konsekvenser, og samtidig vil vi også godt signalere til vores patienter og samarbejdspartnere, at vi er opmærksomme på LGBTQIA+-dagsordenen,” siger hun.

Vi vil gerne vise, at vi som læger kan rumme stort set det hele. Vi skal kunne snakke med patienterne om alle de ting, der er svære. Helga Schultz, formand for Yngre Læger

Helga Schultz nævner, at hun er blevet gjort opmærksom på, at LGBTQIA+-læger i Facebook-grupper diskuterer, om de overhovedet kan tillade sig at være åbne om deres seksualitet på arbejdspladsen.

”Det er da et kæmpeproblem, at de føler, at de ikke kan være åbne over for kolleger og patienter, hvis de ønsker det. Der er stadig nogle uhensigtsmæssige normer, som vi gerne vil være med til at udfordre. For sådan skal det ikke være,” siger Helga Schultz.

Et generelt problem på arbejdsmarkedet

Hun tilføjer, at hun ikke opfatter det som et særligt problem for lægearbejdspladser, men mere som et generelt problem på arbejdsmarkedet. En undersøgelse, som Als Research har foretaget for Ligestillingsministeriet, viste da også tidligere i denne uge, at hver fjerde LGBT-person har svært ved at være åben om sin seksualitet på arbejdet. Ni procent af LGBT--personerne føler i ringe grad eller slet ikke, at de kan tale åbent om deres seksualitet eller kønsidentitet på arbejdet, mens 18 procent føler, at de kun i nogen grad kan være åbne.

Men Yngre Lægers Pride-engagement er også en markering over for patienterne.

”Vi vil gerne vise, at vi som læger kan rumme stort set det hele. Vi skal kunne snakke med patienterne om alle de ting, der er svære. Vi skal kunne tale med dem om døden, om depression, om at de skal have sat et ben af, og på samme måde skal de også vide, at de kan tale med os om deres sexliv,” siger Helga Schultz og fortsætter:

”Det kan de gøre, uanset om de er i et heteroseksuelt forhold eller et homoseksuelt forhold. De kan tale med os, hvis de ikke har lyst til sex, hvis der er problemer med flere partnere osv. Læger kan holde til at snakke om det hele.”

Selv om det er Yngre Lægers vogn, er alle læger velkomne, understreger Helga Schultz. Hvis man er overlæge eller praktiserende læge og har lyst til at deltage, skal man bare møde op. Hun kommer selv, og det gør Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, også.

En regnbuefarvet lægeforening

Under hele Pride-ugen har et stort regnbueflag hængt over indgangspartiet til Domus Medica i København, og Lægeforeningen har også markeret ugen med regnbuefarver på Facebook og Twitter. Foreningen deltager ikke med en vogn i paraden, men Andreas Rudkjøbing understreger, at det er vigtigt for foreningen at markere modstand mod diskrimination.

”Det er en vigtig sag at markere, at vi som læger er modstandere af enhver form for diskrimination på grund af seksualitet og kønsidentitet. I sundhedsvæsenet er vi meget tæt på andre mennesker, og det er helt afgørende, at alle patienter føler sig accepterede og respekterede. Jeg deltager selv i Pride i år, og vi markerer i Lægeforeningen begivenheden med regnbueflag og på sociale medier. Hvis vi næste år skal have en vogn med i optoget, så er det en sag for Lægeforeningens bestyrelse,” siger han.

LÆS OGSÅ: Læger skal tage medansvar for LGBT-personers trivsel

Faktaboks

Pride-paraden i København