Skip to main content

Hospitaler udsætter børn for unødig smerte

En undersøgelse af 15 store akutmodtagelser viser, at der på 12 af dem anvendes unødig fysisk magt, når børn skal have smertefulde eller ubehagelige behandlinger

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
16. apr. 2014
2 min.

Syge og bange børn oplever ofte at blive ”fysisk fastholdt” af læger, sygeplejersker eller deres forældre, når de behandles med smertefulde og ubehagelige indgreb på danske sygehuse, skriver Berlingske.

Samtidig påføres et stort antal børn unødige smerter, fordi der mangler indsigt og uddannelse i, hvordan man behandler dem, så det ikke gør ondt. Voksne patienter har således langt større sandsynlighed for at blive ordentligt smertedækket, end syge børn har.

Det viser flere undersøgelser, som nu får Region Hovedstaden til at afsætte ressourcer til en øget indsats for at sikre, at børn får en bedre smertelindring, når de skal have operationer, syet sår, lagt katetre etc.

I en undersøgelse på 15 store akutmodtagelser i Danmark tilkendegiver medarbejdere på 12 af akutmodtagelserne, at de bruger ”fysisk fastholdelse”, når de skal udføre ”smertefulde procedurer” på børn som f.eks. at sy sår.

På nogle afdelinger sker det ifølge avisen ”sjældent”, på andre nogle gange om måneden, og der er også afdelinger, hvor det forekommer mellem en og tre gange om ugen eller ligefrem dagligt.

”Vi bliver i højere og højere grad klar over, at det rent faktisk har en virkning på børn, når de gennemgår noget, der er ubehageligt og gør ondt. Nogle kan få egentlige traumer, og der er faktisk en del, man kan gøre for at undgå det”, siger anæstesilæge Michéle Lefort Sønderskov til Berlingske.

Som en af forskerne bag undersøgelsen undrer han sig over, at anvendelsen af magt er så udbredt, som tilfældet er.

”Der er jo ikke tale om ond vilje. Det handler mere om manglende opmærksomhed og viden. Voksne siger jo selv til, når de har ondt, mens det kan være sværere at tolke signaler fra børn. Nogle reagerer jo ved at blive lidt mutte og indadvendte, men man ved ikke, om det er fordi, de har ondt, eller fordi det måske er lidt overvældende at være på et hospital”, siger Michéle Lefort Sønderskov til Berlingske.

Region Hovedstaden vedtog for nylig en egentlig børnepolitik for at få hævet niveauet på en række områder. Blandt andet lægges der op til at bevilge penge til et nyt videnscenter for børnesmerter. Hensigten er at gøre behandlingen mere ”videnbaseret”, individuel og samtidig mere ensartet på de forskellige hospitaler og afdelinger.