Skip to main content

To hospitalschefer fyres for at betale regionens spareplan

Region Hovedstaden vil fusionere flere af regionens hospitaler for at spare 130 mio. kr. årligt. Det betyder, at fire direktioner bliver til to, og dermed er der nye chefer på vej til fire nye hospitaler.

Torben Stentoft, direktør på Rigshospitalet, skal sammen med tre andre hospitalsdirektører fyres for at spare regionen penge.
Torben Stentoft, direktør på Rigshospitalet, skal sammen med tre andre hospitalsdirektører fyres for at spare regionen penge.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

9. sep. 2014
5 min.

Som en stor del af Region Hovedstadens spareplan skal Rigshospitalet slås sammen med Glostrup Hospital, mens Herlev Hospital skal lægges sammen med Gentofte Hospital. Sammenlægningen skal give 130 mio. kr. årligt på sigt ved, at cheflagene på de fire hospitaler skæres ned til to.

Dermed skal Torben Stentoft, direktør på Rigshospitalet, Søren Rohde, direktør på Herlev Hospital, Eva Zeuthen direktør på Gentofte Hospital og Klaus Lunding, direktør på Glostrup Hospital skæres ned til to personer for derigennem at spare regionen penge.

Stillingen som hospitalsdirektør for de to nye enheder slås op, og fra 1. januar er det planen, at stillingerne er besat. Og det kan jo både være de nuværende hospitalsdirektører eller personer udefra. Morten Rand Jensen, koncerndirektør i Region Hovedstaden

”Stillingen som hospitalsdirektør for de to nye enheder slås op, og fra 1. januar er det planen, at stillingerne er besat. Og det kan jo både være de nuværende hospitalsdirektører eller personer udefra. Det vil den kommende tid vise,” siger Morten Rand Jensen.

Regionen fusionerede i 2012 sygehusene i Hvidovre og Amager samt Bispebjerg og Frederiksberg, og det er via erfaringer herfra, at regionen skønner, at fusionen på længere sigt kan frigøre 130 mio. kr. om året.

Faktaboks

Fakta

”Vi har set på fusionerne med Amager og Hvidovre og Bispebjerg og Frederiksberg og på den baggrund skønner vi konservativt, at vi kan spare 130 mio. kr. om året. En lille del kommer fra færre direktører, men langt størstedelen kommer fra, at de nye enheder arbejder mere sammen, fjerner dobbeltfunktioner og mindsker vagtberedskaber,” siger Morten Rand Jensen.

Sammenlægningen skal gøre Rigshospitalet/Glostrup til det centrale højtspecialiserede hospital i regionen med fokus på forskning og højt specialiseret behandling på internationalt niveau, mens fusionen af Herlev/Gentofte giver regionens største akuthospital. Den medicinske afdeling på Glostrup knyttes ved fusionen til Hvidovre Hospital, og samtidig flyttes planlagte behandlinger eksempelvis inden for ortopædkirurgi, urologi eller brystkirurgi til Gentofte Hospital.

”Der står fem tomme operationsstuer på Gentofte, og dem vil vi selvfølgelig gerne udnytte noget bedre. Derfor skal vi kigge på, hvordan vi i den overordnede plan får rykket rundt, så de bliver fuldt udnyttet. Det kunne være, at ortopædkirurgien kommer fra Frederiksberg, når vi en gang nedlægger det. Samtidig har vi urologi tre steder i regionen og brystkirurgi to steder og spørgsmålet er, hvordan vi organiserer det fremover,” siger Morten Rand Jensen.

Sammenlægningen betaler dermed en del af de 300 mio. kr. i 2015, som regionen overordnet skulle spare.

Budgetforliget er indgået af alle partier undtagen Enhedslisten, og ifølge regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) skal aftalen ses som en historisk omlægning, der skaber mere smidighed i patienternes behandlingsforløb, men som også skal dygtigøre regionens hospitaler til gavn for patienterne.

”Det gælder for både smeden, skolelæren og hjertekirurgen, at øvelse gør mester. Når vi samler vores specialer på ét hospital, og samler den almindelige medicinske behandling på færre hospitaler, så samler vi også alle eksperterne. De lærer dermed af hinanden og bliver dygtigere, og det tiltrækker udenlandske eksperter. Vinderen er selvfølgelig patienten”, forklarer Sophie Hæstorp Andersen.

Læs hele budgetaftalen her: