Skip to main content

Special-bosteder opgivet – problemet består

Regioner og kommuner ærgrer sig over at lovforslaget trækkes tilbage. KL mener ikke, at kommunerne kan rumme de patienter, som psykiatrien har sendt på gaden. Danske Regioner kræver en løsning, der samler de psykiatriske og sociale indsatser.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Klaus Larsen kll@dadl.dk

2. mar. 2017
3 min.

Regeringens beslutning om at opgive lovforslaget om en ny type specialiserede socialpsykiatriske afdelinger har ikke vakt begejstring i alle lejre.

”Problemet forsvinder ikke af sig selv. Heller ikke selv om det nuværende forslag om nye bosteder afvises på Christiansborg”, siger formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

”Der er stadig er brug for en løsning, så ansatte, pårørende og beboere kan føle sig trygge”, siger Bent Hansen på regioner.dk.

”Brug for nye løsninger”

Kommunernes Landsforening er ”ærgerlig” over, at lovforslaget om den nye institutionstype droppes.

”Drab og vold mod medarbejdere på kommunernes bosteder skal forhindres”, siger formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg Thomas Adelskov (S) til kl.dk.

”Vi håber, at regeringen tager konsekvensen af dette forløb og i stedet snarest opruster i psykiatrien – det er hér, løsningen findes”, siger Thomas Adelskov og fortsætter:

”Fem kommunale medarbejdere har på fire år mistet livet, mens de har passet deres arbejde. Det er helt uholdbart. Nogle borgere er simpelthen så syge og farlige for såvel andre beboere og medarbejderne som for sig selv, at de ikke kan rummes på de bosteder, som kommunerne råder over. Derfor har vi brug for nye løsninger”.

Læs også: ”Regeringen opgiver omstridt lov om bosteder”

Med lovforslaget ønskede regeringen at etablere en ny type særlige bosteder for farlige psykisk syge. Men forslaget blev stærkt kritiseret af såvel faglige organisationer som patientforeninger.

Efter hård kritik fra organisationer for læger, sygeplejersker, patientforeninger blev det første lovforslag trukket tilbage og omarbejdet til et nyt, som Børne-og Socialministeriet sendte til fornyet høring. Dette forslag blev trukket af bordet i går, onsdag.

Lægeforeningen har sammen med Dansk Psykiatrisk Selskab (DPS) kritiseret forslaget. Blandt andet, fordi det også i sin reviderede udgave åbnede for anvendelse af vidtgående magtmidler – også mod ikke-psykotiske patienter.

KL: ”Oprust med flere senge”

Thomas Adelskov fra KL forstår godt, at regeringen trækker forslaget efter den massive kritik fra de faglige organisationer, men frygter også, at en løsning nu kan have lange udsigter. Ikke mindst, fordi udviklingen med færre senge i psykiatrien har skubbet patienter med psykiske problemer ud i kommunale botilbud, der slet ikke er gearede til at huse dem.

KL så derfor gerne, at man tilpassede kapaciteten på de psykiatriske afdelinger. ”Vi håber derfor, at regeringen nu tager konsekvensen af forsinkelsen og det dårlige forløb og opruster på antallet af sengepladser i stedet, så vores medarbejdere trygt kan gå på arbejde,” siger Thomas Adelskov til kl.dk.

Bent Hansen, Danske Regioner, håber stadig på en ny institutionsform, og han hæfter sig ved, at fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) ikke har afskrevet den tanke. Da hun onsdag meddelte, at lovforslaget var taget af bordet, var det med løftet om igen at ”se nærmere” på det. Hun lovede, at regeringen fortsat vil ”arbejde for at skabe bedre sammenhæng på tværs af social- og behandlingspsykiatrien”.

Bud på en anden løsning

Lægeforeningen og Dansk Psykiatrisk Selskab fremlagde i forbindelse med kritikken deres bud på, hvad de mener vil være ”en effektiv forebyggelse af vold på bosteder”. Det går ud på at ”styrke de eksisterende tilbud og institutioner” ved at fokusere på

• Styrket samarbejde mellem personale på botilbud og politi og kriminalforsorg

• Generelt løft af ressourcer og kompetencer på botilbud

• Større specialisering/differentiering af bostederne

• Øget kapacitet på intensivafdelinger, så for tidlig udskrivning undgås

• Hurtigere sanktionsmuligheder for socialtilsyn, når botilbud har kritisable forhold

DPS og Lægeforeningen: ”Behov for en bedre løsning” (link)