?
Læs mere om arbejdspladslogin her.

Content area

Nyhed / 15. jun 2017
Foto: Colourbox

Hovedstaden og IBM i aftale om kunstig intelligens

Nyheder

Region Hovedstaden har indgået en femårig aftale med IBM om udvikling af kunstig intelligens til sundhedsvæsenet.

Dato
15. jun 2017
Forfattere
Klaus Larsen, kll@dadl.dk
💬 1

Regionen afsætter 30 mio. kr. til at finansiere samarbejdsprojekter om kunstig intelligens i sundhedsvæsenet. Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Det er supercomputeren Watson, som sidste år blev testet på Rigshospitalets Finsencenter, der står i centrum for aftalen, men ifølge regionsformand Sophie Hæstorp Andersen kan andre virksomheder også komme ind i billedet:

”Vi starter med IBM, men fremover vil der sikkert være andre firmaer, man kan samarbejde med. Jeg håber, at det kan komme ikke kun patienterne i hovedstaden til gode, men patienter i hele landet”, siger hun til DR.

IBM’s supercomputer formår at læse op mod 20 millioner sider forskning på 10 minutter. En ”menneske-læge” vil i bedste fald være i stand til at tygge sig igennem nogle få tusinde i hele karrieren. Derved kan den sammenligne og trække data, som tilsammen kan finde frem til den rigtige diagnose og behandling.

På Finsencentret var centerleder Leif Panduro Jensen behersket begejstret, da Ugeskriftet talte med ham i januar i år: ”Lige nu kan man i bedste fald sige, at Watson er på niveau med en ny 1. reservelæge”, sagde han.

Watson foretager sine valg på basis af især amerikansk forskningsmateriale og behandlingsguidelines og vil derfor skulle tilpasses danske og europæiske forhold.

”Kun i hvert tredje tilfælde var der fuld overensstemmelse mellem Watsons anbefalinger og den behandlingsplan, som var evidensbaseret her i Danmark”, siger Leif Panduro Jensen. ”I en tredjedel af tilfældene var anbefalingen ikke helt skæv, og så var der en tredjedel, hvor vi mente, at Watson skød helt forbi”.

Ifølge IBM’s danske innovationschef Anders Quitzau vil det være muligt ret hurtigt at tilpasse supercomputeren med danske guidelines og lægemidler og relevant europæisk forskning.

Ud over USA er Watson er allerede i klinisk brug – i mere eller mindre tilpassede versioner – ved flere hospitaler i Indien, Japan og Thailand.

Læs også: Kunstig intelligens i klinikken

💬 1 Kommentarer

Right side

Nr. 13/2017

EmediateAd

EmediateAd

Senest kommenteret

Screening for tarmkræft: Test af blod kan spare hver fjerde koloskopi
💬
2
Kåre Gotschalck Sunesen 27. jun 2017 21:40
PLO-overenskomst – hvad nu?
💬
3
Bent Varming 26. jun 2017 13:39
Lægemiddelstyrelsen afviser SSRI-forskning
💬
3
Anders Frøkjær Thomsen 25. jun 2017 18:18

EmediateAd

EmediateAd

EmediateAd

EmediateAd