Skip to main content

HPV-kampagnen forlader sig på almen praksis

DSAM er klar med informationsmateriale til de praktiserende læger i kølvandet på den informationskampagne for at få tilslutningen til HPV-vaccinen op, som Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen har lanceret i dag.

DSAM vil ikke spændes for en kampagnevogn men infomere med videnskabelig tynge, siger formand Anders Beich. Foto: © clausboesen.dk.
DSAM vil ikke spændes for en kampagnevogn men infomere med videnskabelig tynge, siger formand Anders Beich. Foto: © clausboesen.dk.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

10. maj 2017
4 min.

Tre af sundhedsvæsenets helt tunge aktører lægger sig nu i selen for at få vendt den drastigt faldende tilslutning til HPV-vaccinen i Danmark. Det sker i form af en grundig informationsindsats, som Lægeforeningen har været med til at lancere i dag sammen med Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse.

Hensigten er at få tilslutningen til HPV-vaccinen op på mindst 90 pct. I starten af året viste tal fra Statens Serum Institut, at kun hver fjerde pige, som fyldte 12 i 2016, fik første HPV-stik. Kampagnen er en del af regeringenns Kræftplan IV og kommer til at løbe frem til udgangen af 2018. Den er finansieret af Folketingets satspuljeaftale samt af Kræftens Bekæmpelse.

Tilslutningen til HPV-vaccinen falder. Kilde: Statens Serum Institut.

De praktiserende læger er tillagt en hovedrolle, hvor Lægeforeningen som led i kampagnen opfordrer forældre og deres døtre til at tage forbi familiens praktiserende læge og få en snak om HPV-vaccination, hvis de er i tvivl.

”Mange forældre er helt forståeligt blevet påvirket af mediedebatten om HPV-vaccinen, fordi de ikke kan gennemskue, hvad der er op og ned med hensyn til især risikoen for bivirkninger fra vaccinen. Derfor har mange udskudt beslutningen om, hvorvidt deres datter skal HPV-vaccineres. Men det er vigtigt, at man tager stilling i stedet for at udskyde beslutningen – og i den situation vil mange have glæde af at få en snak med egen læge,” siger praktiserende læge og næstformand i Lægeforeningen, Michael Dupont i en pressemeddelelse.

DSAM klar med materiale

De praktiserende lægers videnskabelige selskab DSAM har af egen drift de seneste måneder arbejdet på informationsmateriale om HPV med den tynge, der kan forventes fra netop et videnskabeligt selskab.

”Der læses den sidste forskningsmæssige korrektur på det i dag. Så skal det sættes op og gøres klar, og så vil det være klar”, siger DSAMs formand Anders Beich.

Materialet er både finpudset for at sikre det videnskabelige belæg og samtidig renset for eventuelle påvirkningselementer. DSAM er som udgangspunkt fortaler for HPV-vaccinen, men foreningen ønsker samtidig at have et fuldstændigt neutralt udgangspunkt for dialogen med patienterne.

”Sundhedsstyrelsen har et overordnet samfundsmål – at vi skal have den vaccinationsprocent op. Men når man sidder og skal informere om vaccinen overfor den enkelte, så er det meget vigtigt i det landskab, vi befinder os i med modstand, skepsis og ambivalens, at vi giver 100 pct. præcis information”, siger Anders Beich.

”Der er ikke noget, som må have kampagnekarakter. Folk må selv tage stilling på et oplyst grundlag. De skal ikke udsættes for noget pres”.

Hvordan viser det hensyn sig i jeres materiale?

”Vi vil f.eks. ikke skrive, at vaccinen forebygger 70 pct. af tilfældene af livmoderhalskræft, for det gør den forhåbentlig, men under visse forudsætninger – bl.a. kan revaccination efter nogle år blive nødvendig. Vi skriver, at det er vist, at man forebygger mindst 70 pct. af de alvorlige celleforandringer, som kan udvikle sig til livmoderhalskræft, og at HPV-vaccinen derfor også forventes at kunne forebygge de fleste tilfælde af kræft i livmoderhalsen. Vi formulerer det en lille smule mere forsigtigt for ikke at kunne tages i at sige noget, der ligger andre forudsætninger til grund for at kunne sige”.

Sociale medier

Informationskampagnen fra Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse vil i høj grad udspille sig på de sociale medier.

Sundhedsstyrelsen gennemførte i sommeren 2016 en undersøgelse blandt over 1.000 forældre til piger mellem 10 og 18 år for at høre om deres holdninger til og viden om HPV-vaccination. Den viste bl.a., at 34 pct. af de adspurgte forældre er i tvivl om, hvorvidt deres datter skal vaccineres eller ej.

Det fremgik også, at en del af forældrene i høj grad får deres information fra de sociale medier. Derfor bliver en facebook-side et vigtigt omdrejningspunkt, hvor parterne bag kampagnen er klar til at tage snakken med forældre og piger, der er usikre på, hvad der er op og ned i debatten om HPV-vaccination.

Desuden er der oprettet en hjemmeside udelukkende med information om HPV og vaccinen. Her kan man bl.a. møde patienter, der har fået konstateret svære celleforandringer og forstadier til kræft og har gennemgået en kegleoperation. Eller unge kvinder, der fortæller om f.eks. konsekvenser for frugtbarheden af livmoderhalskræft og behandling for samme. Ligeledes er der interviews med læger og forskere samt links til forskning i vaccinen.

Læs også: DSAM vil vejlede om HPV-vaccine

Læs også: Kun hver fjerde pige får HPV-vaccinen