Skip to main content

Hunting for Hedonia - filmanmeldelse

Baseret på Lone Franks bog »Lystens pionerer« har Pernille Rose Grønkjær skabt en film om deep brain stimulation. Som psykiater er det befriende at se en ikkefaglig debatfilm, der reelt lægger op til diskussion.

Pia Glyngdal, praktiserende speciallæge i psykiatri

27. feb. 2019
3 min.

Baseret på Lone Franks bog »Lystens pionerer« har Pernille Rose Grønkjær skabt en film om deep brain stimulation (DBS). Filmen skal vises første gang ved åbningen af CPH:DOX den 22. marts i år. Den vil dog allerede den 15. marts blive vist på Dansk Psykiatrisk Selskabs årsmøde.

Filmens tema er DBS – særligt til mennesker med ubehandlelig, kronisk depression. Sobert og relevant får vi beskrevet, hvor syge mennesker med psykiske lidelser og depression kan være: »Depression is the cancer of the soul«. Vi ser en kvinde, der nu endelig kan fungere og dertil mærke glæden i livet. Yderligere vises behandlingseffekten til patienter med svær Parkinsons sygdom. Filmens fokus er den amerikanske psykiater og pioner på området, Robert Heath (1915-1999), der i slutningen af 1950'erne begyndte at indsætte elektroder i hjernen på mennesker med psykiske og neurologiske lidelser. I filmen besøger vi hans gamle hospital, vi får indblik i hans journalmateriale, og der er filmklip af hans patienter. Han fik mirakuløst gode resultater, og han er beskrevet som en grundig og omhyggelig mand.

Med antipsykiatrien blev der sat en stopper for såvel lobotomi som Robert Heaths brug af DBS … men det standser ikke en pioner! Han fortsatte sit arbejde, nu under mere gedulgte forhold, idet han fik arbejde i CIA og i militæret, han begyndte at eksperimentere med LSD, og dertil forsøgte han at behandle homoseksuelle på forældrenes opfordringer. Også interview med Robert Heaths søn, som der ikke var meget tid til, viser, at vor helt på ingen måde var overmenneskelig.

Filmens sidste tredjedel bliver således langt den mest interessante, idet der her præsenteres flere etiske dilemmaer: Hvor langt vil vi gå, når vi tror på vores sag? Hvor meget kan vi eksperimentere med mennesker? Tør vi risikere de negative konsekvenser af vores behandlingsmæssige landvindinger? Og naturligvis: Hvor meget lykke eller glæde kan vi forvente at opnå i livet? Man får associationer til de problemstillinger, der præsenteres i fiktionsfilm som Eternal Sunshine of the Spotless Mind og A Clockwork Orange.

Hele filmen er flot filmet og klippet, begyndende og sluttende i sumpene i Everglades. Om dette symboliserer »den menneskelige sump«, eller om vegetationen er en metafor for det neurale netværk, bliver ikke afklaret. Filmen præsenterer ingen nemme løsninger. Som psykiater er det befriende at se en ikkefaglig debatfilm, der reelt lægger op til diskussion og ikke enøjet er kritisk over for biologiske behandlingsmetoder.

Det kan til sidst tilføjes, at der i Danmark er opereret et par hundrede patienter med Parkinsons sygdom og andre bevægeforstyrrelser. Omvendt er der slet ikke opereret nogen på psykiatrisk indikation – hverken depression eller svær OCD – hvor der også er gode resulterer. Der er givet videnskabsetisk tilladelse til et forsøg med DBS for refraktær depression, men det har ikke været muligt at skaffe økonomiske ressourcer til projektet.

Faktaboks

Fakta