Skip to main content

Hvad nu hvis?...

På en workshop i København i går gik læger, lægelige chefer og vicedirektører fra nær og fjern i gang med at udstikke praktiske retningslinjer for, hvordan bureaukratiseringen i sundhedsvæsenet kan rulles tilbage.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

4. dec. 2014
4 min.

Hvad nu, hvis man lod sekretærerne foretage registreringer?

Hvad nu, hvis vi læger havde meldt os ind i kampen før?

Hvad nu, hvis vi insisterede på ikke at følge enhver standard i Den Danske Kvalitetesmodel? Det må vi jo godt!

Hvad nu, hvis vi nedlagde de centrale kvalitetsafdelinger og flyttede arbejdet ud på afdelingerne?

Alt sammen spredte tanker og tale fra de 26 læger og lægelige chefer, der i går var forsamlet til workshop hos Danske Regioner i København.

Der var yngre læger, der var overlæger, der var cheflæger og der var vicedirektører. Alle sammen trommet sammen som resultat af, at de på et eller andet tidspunkt havde vist interesse og ytret sig f.eks. på debatfora om afbureaukratisering.

Gennemgående var der fire pointer, der gik igen på workshoppen.

  • det handler om registrering

  • kvalitetsarbejdet er blevet afkoblet fra klinikken

  • der mangler ledelsesmæssigt fokus

  • gør arbejdet decentralt.

Alt sammen problemfelter, der forsåvidt ikke er ukendte, men skal de løses, må man starte et sted, og workshoppens ærinde var at mobilisere lægerne i arbejdet.

Lykkedes det så?

Som en af deltagerne sagde, så ville det være en udmærket ide for hver enkelt deltager at gå tilbage til afdelingen og insistere på en gennemgang af f.eks. retningslinjer og vejledninger - som til tider udspringer fra lægerne selv.

Jo. Men hvad gør man lige, hvis man nu er Yngre Læger-medlem uden den helt store magt?

Ashkan Eftekhari er 1. reservelæge på Hjertemedicinsk Afdeling B på Aarhus Universitetshospital, og han efterlyste ledelse.

"Jeg håber, at man i ledelseslaget både på hospitalerne, i Danske Regioner og centraladministrationen har fokus på handling. Vi medarbejdere skal nok gøre, hvad vi kan, men det starter med, at ledelsen skaber rammerne", sagde han til Ugeskrift for Læger i en pause under workshoppen.

Hvad vil du så gøre selv?

"Jeg vil som fællestillidsrepræsentant videreformidle det på vores yngre lægemøder på hospitals-og regionalt niveau. Essensen er, at man skal komme ind i kampen. Jeg tror, mange føler, at de ikke kan gøre en forskel. At der er en afmagt, hvor man ikke har nogen indflydelse".

Hvad kan man som yngre læge gøre ved det?

"Jeg kan opfordre mine kolleger til at komme ind i kampen og melde ind helt konkret, hvis der er regler og bestemmmelser, der ikke giver mening i dagligdagen. Vi skal give det politisk-administrative system modspil. Det er vigtigt, at vi som læger involverer os og ser kritisk på de bureaukratiske vilkår, vi er underlagt - eksempelvis Den Danske Kvalitetsmodel og IKAS (Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet, red.)".

Inflydelse, indflydelse, indflydelse

Overlæge Lene Michelsen fra apopleksiafsnittet på Glostrup Hospital var også inde på den manglende indflydelse.

"Jeg sidder meget med nogle af disse kvalitetsdatabaser, som apopleksipatienter er omfattet af. Men f.eks. det at indføre tilstrækkelig datafangst ligger på et plan, hvor jeg ikke rigtig har nogen indflydelse", sagde hun til Ugeskrift for Læger.

"Det er svært i direkte linje at gøre noget ved den facet".

Så hvad har du fået ud af workshoppen?

"Det, jeg synes er det vigtigste er, at der kommer fokus på det. For ud over det, jeg specifikt sidder med, er der mange facetter, som man ved refleksioner og sådan nogel arbejde som dette her kan mindske. Dobbelregistrering f.eks.".

Unødvendig registrering

Så hvad siger magtens mænd og kvinder? De ledere, der faktisk har indflydelse?

Cheflæge Per Sabro Nielsen fra Sygehus Vendsyssel ville f.eks. tage tilbage til det nordjyske med endnu mere fokus end sædvanligt på den udskiftning af dokumentstyringssystemet, som Region Nordjylland er i gang med.

"I den forbindelse handler det om at få reduceret mest muligt i antallet af retningslinjer. Regionen har ca. 17.000", sagde han til Ugeskrift for Læger.

Men det går heller ikke helt uden retningslinjer, og lægerne må ikke fokusere for snævert på sig selv, mente han.

"Jeg hører tit argumentet fra læger om den "unødvendige" registrering. Så tænker jeg, unødvendig for hvem? Det kan godt være, at en læge kun ser patienten i måske en halv time i et helt patientforløb, men det, der registreres der, kan have stor betydning andre steder i forløbet", sagde han.

"Og så skal man huske, at langt de fleste registreringer i Den Danske Kvalitetsmodel, som står meget for skud, skyldes love og regler. Dem kan man ikke undgå".

Læs også: Historisk fælles oprydning i sygehusenes bureaukrati