Skip to main content

Hver anden praktiserende læge har rod i skatten

Journalist Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

16. aug. 2010
5 min.

Abonnement på Weekendavisen. For der står jo så meget om sundhed. Et par skærmbriller, der ved SKATs nærmere inspektion af kvitteringen viser sig at være solbriller.

Danske læger med selvstændig virksomhed, primært praktiserende læger, er kreative i omgangen med indberetningerne til SKAT. Mange indkøb forsøges fratrukket over klinikken. Indkøb, der intet har med virksomheden at gøre. Det viser en unik analyse, som SKAT har foretaget blandt 22.000 borgere og virksomheder. Herunder 94 praktiserende læger.

Analysen gør det langt nemmere for myndighederne at se, hvor der decideret snydes med skatten. Og hvor der er fejl, fordi reglerne er svære at forstå og følge.

Læger og andre ansatte i sundhedssektoren kommer ind på en lidet flatterende fjerdeplads over brancher, der er dårligst til at oplyse korrekt til SKAT. Ud af 18 faggrupper. Kun overgået af hotel- og restaurations-, transport- og bygge- og anlægsbranchen. Lægerne er dermed værre end rejsebureauer, rengøringsselskaber og ejendomshandlere.

»Det overraskede mig faktisk, at der var så mange fejl blandt selvstændigt erhvervsdrivende læger og andre i sundhedssektoren. Vi vidste jo godt, at det ikke stod så godt til i hotel- og restaurationsbranchen, der er gamle kendinge, men vi havde altså ikke forventet det blandt lægerne. Mere end hver anden undersøgt i sundhedssektoren havde fejl i fradragene, og deres rating var ikke god. Det lugter i et eller anden omfang af mere eller mindre bevidst snyd i nogle af virksomhederne,« siger chefkonsulent i Skatteministeriet Søren Pedersen.

De undersøgte er kontrolleret i et ratingsystem ud fra, hvad der er bevidst skattesnyd og hvad, der er fortsætligt. SKAT har kontrolleret om regnskaberne stemmer overens med virkeligheden via bilagstjek.

Konklusionen undrer dog ikke hos en af de største danske revisionskoncerner Deloitte, der hvert år gennemgår 1.200 lægers og tandlægers regnskaber:

»Det overrasker mig desværre slet ikke. Jeg tror ikke, at lægerne snyder bevidst, men jeg tror, at der er en kultur, hvor de taler sammen om ting, de trækker fra. Dermed opstår der en reel tro på, at det er lovligt. Vi hører tit argumentet, når vi siger nej til et fradrag, at 'det er der andre, der gør',« siger Steen Peters, partner i Deloitte og leder af en markedsgruppe for Health Care-virksomheder.

PLO`s næstformand Peter Magnussen er overrasket, hvis »vi er en bullen tommelfinger i SKATs optik«:

»Jeg tror, at langt de fleste læger gør sig umage med at følge landets love og udfylde deres selvangivelse rigtigt. Men det kan være svært. Hvis vi laver systematiske fejl, er det umådelig vigtigt, at vi ved, hvor det er, så vi kan rette ind,« siger han.

SKAT overvejer i øjeblikket, om der skal gøres en større indsats rettet mod lægerne, måske i samarbejde med Lægeforeningen, for at gøre lægerne opmærksomme på, hvordan skattereglerne er. Samtidig overvejer SKAT at inddrage revisorerne, så de ikke godkender fradrag for private indkøb.

Lægerne udgør i SKATs analyse omkring hver femte i gruppen af ansatte i sundheds- og socialvæsen, der også tæller tandlæger, zoneterapeuter og akupunktører.

SKAT offentliggør snart en rapport med en meget detaljeret fejltypeanalyse for hver branche.

Læs analysen på SKATs hjemmeside:

http://www.skat.dkSKAT.aspx?oId=1811131&vId=0

Manglende skat

SKAT mangler 26,5 mia. kr. fra virksomheder, da SKATs analyse viser forkerte oplysninger i 42 pct. af indberetningerne. SKAT betragter syv procent af virksomhederne som modspillere, der bevidst ønsker at snyde i skat.

Kilde: SKAT

SKAT - her er lægernes typiske fejl

Private indkøb

Udgifter, der fejlagtigt er fratrukket i virksomheden som erhvervsmæssige, men som tydeligvis er udgifter, der skal kvalificeres som private.

Privatsfære

Ændring i private forhold, f.eks. manglende opgivelse af avance ved salg af aktier, som ændrer den skattepligtige indkomst.

Manglende oplysninger

Læger glemmer selvangivne indtægter såsom nettoomsætning, der ikke er selvangivet eller offentlige tilskud, der skal modregnes til nettoomsætningen.

Kilde: SKAT

Ikkeerhvervsmæssige udgifter

SKATs eksempler på ikkeerhvervsmæssige udgifter, læger forsøgte at trække fra:

Brilleabonnementer, personaleudgifter til bomuldsstrømper, repræsentation f.eks. gaver til kolleger, småanskaffelser f.eks. mobiltelefoner til kone og børn, aviser, kontingenter til DADL som er fratrukket to gange, privatferier, udgifter til morgenmad og frokost, oprettelse af testamente, kontingent til udenrigspolitisk selskab og parkeringsbøder.

Kilde: SKAT

Deloittes råd - det her må du

Revisions- og rådgivningsselskabet har de seneste ti år fokuseret specielt på lægernes forhold inden for skat, regnskab, tilrettelæggelse af driften i lægeklinikken, samarbejdet med andre personalegrupper og optimering af praksisdrift. Her er gode råd til, hvor grænsen går.

Udgifter til hjemmekontor - andel af privat beboelse

Udgifter til møbler mv. i et hjemmekontor kan trækkes fra under forudsætning af, at det rent faktisk anvendes til hjemmekontor og er erhvervsmæssigt begrundet. Og ikke andet. Derfor må værelset ikke bruges som gæsteværelse eksempelvis. Så er der tale om en privatudgift.

Køb af genstande som delvis benyttes privat (f.eks. kameraer, telefoner, computer, møbler)

Læger vil ofte gerne købe fladskærme, kameraer og videoudstyr til klinikkerne. Anvendes udstyret til supervision eller uddannelsesmæssige formål, er det fint. Anvendes det også privat og befinder det sig i lægens hjem, er det ikke længere en erhvervsmæssig udgift.

Kurser: Så længe, der ligger et uddannelsesprogram - som man rent faktisk deltager i - og så længe, der ikke indgår turistmæssige elementer i programmet, er fradrag uproblematiske - også til ferielokationer. Rejseomkostninger kan fratrækkes. Deltager ægtefællen, er der ikke fradrag, og indgår der væsentlige turistmæssige elementer, er der heller ikke fradrag.

Litteratur: Litteratur og kurser, der sikrer en vedligeholdelse af lægens uddannelse, kan trækkes fra. Blade og magasiner til venteværelset kan også fratrækkes. Men lægens private køb af »jagtbladet«, der siden ligger i venteværelser, kan dog ikke trækkes fra. Litteratur, som ikke er lægerelevant, kan ikke trækkes fra. Videre - og det overrasker nok mange - kan kurser mv., der udvider lægens kompetenceområder og skaber nye indkomstkilder, ikke trækkes fra.

Arbejdstøj: Lægers tøj i klinikken kan ikke trækkes fra. Der er tale om almindelig beklædning. At der kan komme blod på tøjet, gør ingen forskel. Er der imidlertid tale om egentlig klinikbeklædning med logo af en sådan type, at man ikke ville anvende det til privat brug, er fradrag o.k. Udbetaling af penge til personalets beklædning, »kitteltillæg«, kan ikke trækkes fra.

Kilde: Deloitte