Skip to main content

Hver fjerde akutpatient er ikke tilfreds

Selv om tre fjerdedele af patienterne i landets akutmodtagelser og –klinikker er tilfredse, er der en del, der kan forbedres. Isæt når det handler om smertelindring i ventetiden.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Klaus Larsen kll@dadl.dk

18. jan. 2016
3 min.

Hver fjerde patient, der henvender sig i en akutmodtagelse, er utilfreds. Sådan kan man tolke de seneste tal fra den netop offentliggjordt Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) på akutområdet.

Danske Regioner vælger dog at fremhæve, at 7 ud af 10 patienter med mindre skader er ”i meget høj grad” eller ”i høj grad” tilfredse med modtagelsen på akutmodtagelser og –klinikker:

”For akutmodtagelserne er det 64 pct., og for akutklinikkerne 76 pct. af patienterne, der ”i meget høj grad” eller ”i høj grad” alt i alt er tilfredse med deres besøg”, hedder det i undersøgelsen.

Læs undersøgelsen ”LUP Akutmodtagelse” (pdf)

Både Ulla Astman (S), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, og Danske Regioners formand, Bent Hansen (S) giver dog udtryk for, at der er behov for at stramme op.

Mere end en tredjedel af patienterne oplever nemlig, at de ”slet ikke” får dækket behovet for smertelindring, mens de venter. Og det er uholdbart, mener Ulla Astman: ”Vi skal have gjort noget ved smertelindringen”, siger hun og fortsætter:

”Jeg er tilfreds med, at alle regioner nu sikrer, at retningslinjerne for smertedækning på akutmodtagelserne er i orden, så personalet ved, hvordan der kan gives smertelindring. Men retningslinjerne skal jo også føres ud i livet, når patienten har smerter. Nogle akutmodtagelser arbejder målrettet med smertelindring, men vi skal have fundet ud af, hvorfor situationen ikke er bedre bredt set”, siger hun i en pressemeddelelse.

”Der skal ikke så meget til”

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), glæder sig i undersøgelsens forord over, at største delen af de adspurgte føler sig godt behandlet og er trygge ved at tage hjem efter besøget i akutmodtagelsen.

”Samtidig er der desværre også områder, hvor der er plads til forbedring”, påpeger Bent Hansen.

”Patienterne oplever, at de mangler information om ventetid, årsag til ventetid og udvikling i ventetid, og disse ting spiller negativt ind på deres samlede oplevelse af besøget. Patienterne og de pårørende skal ikke mødes af et sundhedsvæsen, som får dem til at føle sig til besvær”.

”Vi ønsker at vise respekt for patienternes tid og hverdag. Derfor skal vi sørge for at være tilgængelige, når patienten har brug for os - både over telefonen og fysisk på afdelingerne. Når der er ventetid, skal vi sikre god kommunikation om det”, skriver Bent Hansen.

Også han hæfter sig ved, at den mangelfulde smertebehandling er en vigtig faktor, som trækker ned i patienternes samlede indtryk. Og der skal måske ikke så meget til at ændre på det:

”En støttende skammel til den ømme fod, en pose is eller et glas vand og en hovedpinepille kan ofte være tilstrækkeligt og have indflydelse på det samlede indtryk”, skriver Bent Hansen, der lover, at regionerne i den kommende tid vil arbejde målrettet på at forbedre de områder, hvor patienterne ikke er tilfredse.