Skip to main content

Hver fjerde læge på 1813 har almenmedicinsk baggrund

Der er ca. 250 læger tilknyttet 1813, og 25 pct. af dem har almenmedicinsk baggrund. Det er både for mange og for lidt, mener PLO. Intern kritik rejser også spørgsmålet om lægesammensætningen.

PLO fraråder fortsat sine medlemmer at tage job på 1813 akuttelefonen. Foto: Rune Evensen, Region Hovedstaden.
PLO fraråder fortsat sine medlemmer at tage job på 1813 akuttelefonen. Foto: Rune Evensen, Region Hovedstaden.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

29. jun. 2015
4 min.

Når borgere med akut sygdom ringer til 1813 og kommer til at tale med en læge, er det kun sjældent en almenmediciner, de får fat i. Ifølge 1813 har 25 pct. af lægerne på akuttelefonen en almenmedicinsk baggrund - dvs. 62-63 ud af 250.

Det kan skyldes, at Praktiserende Lægers Organisation (PLO) har frarådet medlemmerne at søge ansættelse på akuttelefonen, idet der ikke foreligger nogen aftale mellem organisationen og Region Hovedstaden om 1813.

I maj stod det klart, at der efter flere måneders forhandling heller ikke kommer en sådan aftale, og paradoksalt nok lader det til at komme 1813 til gode.

"Efter at PLO meldte ud i forhandlingerne, at medlemmerne ville være dårligt stillet ved at tage job i 1813, var der nogle, der sagde op, og vi fik heller ikke mange ansøgere. Men det gør vi nu", siger direktør for Region Hovedstadens Præhospitale Virksomhed Freddy Lippert.

"Vi har ikke noget problem med at få læger til at tage job her. Men vi kan altid bruge flere til at sikre spidsbelastninger", siger han.

Derimod er der kraftig mangel på sygeplejersker, og som ugeskriftet.dk skrev for nylig, betyder det, at flere læger end beregnet tager de telefonopkald, som sygeplejerskerne egentlig var sat til at tage. Det sker i et omfang, der koster regionen en mio. kroner om måneden.

PLO-kritik

Fra PLOs side er der en kritisk holdning til de medlemmer, der tager job i 1813.

"Hvis man skal se neutralt på det, så er de 25 pct. for mange i forhold til den interne solidaritet i PLO. Mens det er for få i forhold til at få 1813 til at fungere ordentligt", siger formand for PLO Christian Freitag.

PLOs holdning er, at visitation af akut sygdom hos befolkningen foretages bedst af netop læger med almenmedicinsk baggrund.

Samme pointe har to almenmedicinere, der rent faktisk arbejder på 1813.

Ifølge Dagens Medicin har de to læger Søren Brix Andersen og Jan Laugesen - begge speciallæger i almen medicin - begået et 13 sider langt klagebrev til regionens politikere.

Heri beskriver de bl.a., hvad mangelen på læger med netop deres baggrund betyder.

"Tidligere var det et indiskutabelt krav fra regionens side, at alle, der tog telefoner, skulle være speciallæger i almen medicin. Der var andre speciallæger repræsenteret, men de var tilknyttet køreordningen. I dag har regionen to-, tre- og fireårskandidater siddende i 1813. De har begrænsede forudsætninger for at rådgive folk. Grunden til at de er ansat, er fordi regionen har et kæmpe rekrutteringsproblem, og derfor tager man alt, hvad der melder sig", siger Søren Brix Andersen til Dagens Medicin.

En af konsekvenserne af de mange unge læger er, at de håndterer langt færre opkald målt pr. time end de erfarne praktiserende læger, der dominerede i den tidligere lægevagt.

En af konklusionerne i de to lægers brev er da også, at det er "indiskutabelt", at der "samlet set er et meget stort effektivitetsproblem i 1813-strukturen sammenlignet med den tidligere lægevagt".

Bekymring over lægedækning

Formand for PLO-Hovedstaden Flemming Skovsgaard er enig i kritikken.

"Det er bekymrende, at 1813 bruger to-, tre- og fireårskandidater, som i sagens natur ikke er speciallæger. PLO er overbevist om, at speciallæger i almen medicin er de bedste til at lave telefonvisitation", siger han og sætter spørgsmålstegn ved, om de 25 pct. af 1813-lægerne, som har almenmedicinsk baggrund, er speciallæger i faget.

"Med formuleringen "læger med almenmedicinsk baggrund" kunne jeg godt tænke, at nogle af dem måske var uddannelseslæger", siger Flemming Skovsgaard.

"Er det tilfældet, må vi spørge, om der er en ordentlig supervision af dem ved ældre, mere erfarne kolleger, der har en speciallægeuddannelse", siger han.

PLO fraråder forsat sine medlemmer at tage ansættelse i 1813, eller måske skulle man sige "advarer mod".

"Det er rigtigt, at vi fraråder vores kolleger at arbejde der, og at vi overvejer sanktioner. Man kan forestille sig sanktioner på forskellige niveauer", siger Flemming Skovsgaard.

Det står i øjeblikket ikke klart, hvordan sådanne sanktioner i givet fald vil udmønte sig.

Læs også: Læger tager hvert fjerde 1813-telefonopkald

Læs også: Et døgn med en 1813-læge