Skip to main content

Hvis nethindeløsningen breder sig, er læsesynet i fare ...

ET DØGN MED - Kristian Klemp er overlæge på Rigshospitalets Øjenklinik. Denne dag er han på Glostrup Hospital for at lave akutte nethindeoperationer.
Overlæge Kristian Klemp, Rigshospitalets Øjenklinik. Privat foto.
Overlæge Kristian Klemp, Rigshospitalets Øjenklinik. Privat foto.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

27. sep. 2018
4 min.

5.00 Jeg er tidligt oppe hjemme i Charlottenlund for at cykle til Glostrup. Kl. 7 begynder vi at se de patienter, som er kommet siden i går eftermiddags, så vi kan planlægge dagens operationer. Så kan vi gå i gang med at operere omkring kl. 8. Det er akutte patienter, typisk med nethindeløsning og traumer, som gerne skal opereres dagen efter, de er kommet ind. I dag er der i forvejen booket tre planlagte operationer til to lejer hos patienter, som vi så på i går, og der er kommet tre nye patienter: to nethindeløsninger og én fra et andet hospital med komplikationer i forbindelse med grå stær-kirurgi.

8.00 Den første patient er planlagt – en 35-årig kvinde med koroidalt malignt melanom i øjet, som jeg i sidste uge opererede med implantation af en radioaktiv plade. Jeg når desværre ikke morgenkonferencen, da pladen skal være ude præcis kl. 8. For at nedsætte risikoen for stråleskader på øjet, skal den fjernes så snart den har afgivet nok stråling til at dræbe tumoren. Selve effekten af behandlingen vil vise i løbet af 3-6 måneder, hvor tumoren normalt vil være svundet betydeligt for til sidst at forsvinde.

"Den kapsel, som linsen er ophængt i, er bristet ..."

9.00 Den næste patient har nethindeløsning. Jeg har sagt godnat til den 68-årige mand, som nu ligger på lejet. Han har stadig sit centrale syn, men hvis nethindeløsningen breder sig, er læsesynet i fare, så det er godt, han er kommet hurtigt. Operationen går planmæssigt og uden problemer. Jeg tester en ny type vitrektor, et instrument som bruges til at fjerne glaslegemet med. Nethinden er lagt på plads, huller i nethinden lukket med laser, og gas i øjet skal holde den på plads, til den selv vokser fast. Der er gode chancer for, at han får et helt normalt syn.

11.45 Efter endnu en operation er der lidt ventetid efter en akut hornhindepatient. Jeg får en hurtig frokost inden den næste patient.

12.15 Alle operationer i dag er i fuld bedøvelse, og jeg har sagt godnat til næste patient, som er en 74-årig mand – som i går blev opereret for grå stær et andet sted. Den kapsel, som linsen er ophængt i, er bristet, og linsen er røget bagud, ind i glaslegemet. Vi fjerner den med et særligt apparat, som kan findele linsen med ultralyd inde i øjet. Det går fint, og han vil formentlig få et normalt syn. En afdelingslæge, som er i oplæringsforløb i nethindekirurgi, laver en del af operationen, mens jeg superviserer.

13.00 En kollega henter mig op på afdelingen for at se med på en ældre patient, som har en stor, mørk tumor i øjet. En UL-skanning viser, at det også er et koroidalt malignt melanom, så jeg sørger for, at han får en tid hos mig på Rigshospitalet om et par dage med henblik på operation. Enten med en radioaktiv plade på øjet, eller – hvis tumoren er over 8 mm høj – fjernelse af øjet. Ved ca. 97 pct. af disse operationer er patienten færdigbehandlet. Kun omkring 3 pct. får genvækst af tumoren.

13.25 En 68-årig mand, som også har nethindeløsning, men hvor også den centrale del er løs, så hans prognose er lidt dårligere. Men operationen – vitrektomi, gas og laser – går fint. Om 6-8 uger er gassen optaget i kroppen, og i stedet for glaslegemet vil der være klart saltvand. Det er uvist, hvordan hans syn bliver, da han har set dårligt på øjet siden barndommen.

15.15 Vi går op og tilser patienter på sengeafsnittet. Da jeg er kirurgisk bagvagt i dette døgn, ser jeg med på en patient med et øjentraume, som dog ikke er operationskrævende.

16.15 Jeg tager hjem. Min biologiske far ligger på intensivafdelingen på Gentofte Hospital med urosepsis. I aftenens løb har jeg en del telefonkontakter med mine kolleger på Panum om de dyreforsøgsfaciliteter, vi har, og planlægning af videre dyreforsøg, hvor vi undersøger effekten af neuroprotektion ved forskellige nethindesygdomme.

21.00 Jeg er inde på min hjemmeadgang til Sundhedsplatformen for at planlægge de canceroperationer, jeg skal lave i morgen på Rigshospitalet. De ringer fra Gentofte Hospital og fortæller, at min fars sygdom er forværret. Jeg tager ind for at se ham.

23.00 Min far er ikke så frisk. Jeg tager hjem for at sove.