Skip to main content

Idrætsklinikker trues af lukning

Tilskuddet til idrætsklinikker i Region Hovedstaden ophører, fordi klinikkerne ifølge regionen medfører ulige muligheder for behandling. Det blev i tirsdags godkendt til et møde i Sundhedsudvalget i regionen.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

20. mar. 2015
3 min.

I øjeblikket står Region Hovedstaden for et tilskud til de fire klinikker på knap en million kroner inklusiv lægelønninger. Pengene bliver nu sandsynligvis sløjfet, klinikkerne lukket, og fremover skal patienter med idrætsskader behandles på sygehusene eller hos egen læge. Det blev i tirsdags vedtaget i regionens Sundhedsudvalg.

Vestkommunernes Idrætsklinik er en af de klinikker, der står over for lukning, hvis regionen stopper tilskuddet. Klinikken dækker otte kommuner.

Vi har eksisteret i 47 år, så jeg er rigtig ked af at høre, at vi nu bliver nødt til at lukke Leif Braunstein, formand for Vestkommunernes Idrætsklinik

”Vi har eksisteret i 47 år, så jeg er rigtig ked af at høre, at vi nu bliver nødt til at lukke. Idrætsklinikkerne kan nemlig ikke overleve uden tilskuddet fra Region Hovedstaden,” siger Leif Braunstein, formand for Vestkommunernes Idrætsklinik. Leif Braunstein er foruden formandsposten uddannet litograf, men har været aktiv i idrætsforeningslivet i mange år.

Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden har vedtaget at stoppe tilskuddet, men den endelige beslutning tages i Regionsrådet på et kommende møde.

Ulig behandling

Regionen begrunder ændringen med, at klinikkerne er en forældet instans, der bidrager til en ulighed i behandlingstilbuddene for idrætsskader i Region Hovedstaden. Det er nemlig kun det tidligere Københavns Amts borgere, der har mulighed for at få behandling på idrætsklinikkerne. De enkelte klinikker afviser altså som udgangspunkt patienter, som har bopæl i en kommune uden for deres rækkevidde. I Vestkommunernes Idrætskliniks tilfælde er det otte kommuner.

Leif Braunstein mener, at det vil forringe mulighederne for god behandling af idrætsskader, hvis man stopper tilskuddet.

”Idrætsklinikkerne har ansat specialister på området, der sætter patienter i gang med genoptræning med det samme modsat mange praktiserende læger, som ofte bare giver smertestillende medicin eller anbefaler lang pause,” siger han.

Region Hovedstaden tilbyder i dag behandling til patienter med idrætsskader på regionens hospitaler, men medfinansierer også fire idrætsklinikker i samarbejde med kommunerne i det tidligere Københavns Amt. De fire klinikker er Amagerkommunens Idrætsklinik, Vestkommunernes Idrætsklinik, Idrætsklinik Nord og Idrætsklinik Nord-Vest.

Skepsis over for finansiering

Ifølge Region Hovedstaden kan de penge, man ikke skal bruge på Idrætsklinikker, fordeles på regionens hospitaler eller indgå som et element i kommende besparelser.

Mette Abildgaard (K), som er medlem af Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, tvivler på, om regionen vil komme til at spare noget på dette.

”Hvis de patienter, der blev behandlet hos klinikkerne, nu skal behandles på hospitalerne, bliver det meget dyrere for Region Hovedstaden. Og det var blandt andet derfor, at jeg stemte nej til forslaget,” siger hun.

Ifølge regionens beregninger koster en konsultation hos egen læge 134,92 kroner og mellem 743 og 1.603 kroner for ambulant genoptræning, som typisk foregår hos en fysioterapeut.