Skip to main content

Ikke flere dobbeltvagter for vagtlæger i Region Syddanmark

To visitationsvagter i træk er ikke længere en option for de læger, der bemander lægevagten i Region Syddanmark.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

18. jul. 2014
3 min.

Efter den store opmærksomhed på lægevagten i Region Syddanmark, ændres der nu på den måde, lægerne skal håndtere vagtbelastningen på de næste to måneder. På lidt længere sigt er der lagt op til ændringer i selve vagtinstruksen.

Først og fremmest droppes dobbelte visitationsvagter - vagter, der i Region Syddanmark udelukkende besættes med speciallæger i almen medicin.

”Visitationsvagten er så højintensiv og højt belastet, at det ikke er hensigtsmæssigt at varetage den 16 timer i træk”, siger næstformand Jørgen Skadborg, PLO Syddanmark og understreger, at sådanne dobbeltvagter kun forekommer ganske sjældent.

Lægerne i lægevagten kan fortsat godt have flere nattevagter i træk, men ikke hvis de også har dagarbejde. Der skal være tid til at hvile ud efter en vagt.

Ændringerne kommer efter en gennemgang af vagtplanen for juli og august, der har afsløret enkelte tilfælde af dobbelte visitationsvagter, som nu er ændret.

Under gennemgangen har der været kontakt til 14 læger, der har haft et større antal vagter. Der er efterfølgende foretaget ca. 10 konkrete ændringer. Region Syddanmarks lægevagt i de to måneder dækkes af omkring 450 læger, der tilsammen har ca. 3.400 vagter i løbet af de to måneder.

Nye regler på vej

Efter sommerferieperioden skal der udarbejdes nye instrukser i Region Syddanmark, og her venter Jørgen Skadborg bl.a., at det kommer med, at vagtcheferne skal kunne gribe regulerende ind i vagtplanen frem for – som nu – primært at skulle sikre, at den rent praktisk kan hænge sammen.

Overordnet ser han ændringerne som tiltag, der først og fremmest skal forhindre kritik af overbelastning af lægerne i stil med den, der for nylig har bragt Region Syddanmarks lægevagt i mediernes søgelys.

En patient døde af en blodprop efter at have fået at vide af lægevagten, at hun skulle ”tage en Panodil”. Det har især været fremme, at den pågældende vagtlæge havde haft en ekstraordinært stor vagthyppighed og –varighed.

Jørgen Skadborg understreger, at han ikke ser ændringerne som et udtryk for, at den hidtidige praksis har været uforsvarlig.

”Det er mere for at der ikke skal kunne sættes en finger på vores arbejde”, siger han.

"Vi kan ikke have, at der kommer sager, hvor man kan pege fingre ad os".

Ændringerne i Region Syddanmark kan muligvis finde vej til andre regioner.

”Jeg kunne godt forestille mig, at PLO centralt i Akutudvalget nok vil drøfte disse her ting i den kommende tid", siger Jørgen Skadborg.

Regionen tilfreds

I Region Syddanmark er der politisk opbakning til både forløb og resultat.

”Jeg er glad for, at vi er blevet enige om en foreløbig løsning. Vi har nu modtaget redegørelsen, og vagtplanerne for juli og august er gennemgået, som vi havde bedt om. Der er foretaget 10 konkrete ændringer ud fra nogle principper om forsvarlighed. Så skal der efterfølgende laves konkrete regler. Og skulle det senere vise sig nødvendigt at stramme op på ordningen, så gør vi det”, siger Bo Libergren, formand for regionens Sundhedssamordningsudvalg, i en pressemeddelelse.