Skip to main content

Illegale gravide har kun ret til akut hjælp

Gravide, der opholder sig illegalt i Danmark, har fortsat kun ret til behandling i det offentlige sundhedsvæsen i akutte situationer. Det siger sundhedsministeren i et svar til bl.a. Lægeforeningen.

26. maj 2015
1 min.

Minister for Sundhed og Forebyggelse Nick Hækkerup (S), slår fast, at gravide illegale ikke skal regne med at blive hjulpet i sundhedsvæsenet, med mindre de står i en akut situation. Det skriver Politiken med henvisning til et brev, som sundhedsministeren har skrevet til Lægeforeningen, Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp, Jordemoderforeningen og Dansk Sygeplejeråd.

De fem organisationer havde foreslået ministeren at tillade adgang for gravide illegale til besøg hos læge og jordemoder under graviditeten samt efterfølgende konsultationer hos en sundhedsplejerske, fremgår det.

Tilbagemeldingen skuffer Lægeforeningen.

"Vi havde håbet på et andet svar", siger Lise Møller, formand for Lægeforeningens etiske udvalg, til avisen.

I Danmark har illegale migranter - herunder også gravide kvinder - kun ret til akut hjælp i det offentlige sundhedsvæsen. Det eneste andet tilbud til dem er to sundhedsklinikker, som Dansk Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og Lægeforeningen driver i København og Aarhus på frivillig basis.