Skip to main content

Indkøb med hjem fra arbejde

Journalist Benny Lauridsen, bela@post8.tele.dk

21. nov. 2008
3 min.

Afdelingslæge Ove Gaardboe har nu mindre besvær med at passe hjemmelivet sammen med et hektisk arbejdsliv med mange eftermidagsmøder. Han kan nemlig tage indkøbene med hjem efter arbejdet på Fælles Akut Modtageenhed på regionssygehuset i Horsens.

Skriv din indkøbsliste ind på nettet inden seks morgen - og få varene med hjem efter arbejdstid.

Sådan er det for næsten 60 ansatte på sygehuset i Horsens, der nu i nogle måneder har kunnet benytte sig af ordningen, der kan spare dem halve og hele timer i supermarkedet på vej hjem fra arbejdet.

I stedet kan de efter arbejdstid hente dem i de køleskabe og frysere, der er installeret i forbindelse med ordningen, som man i første omgang håber, vil tiltrække 100 brugere.

Ordningen er baseret på et samarbejde med onlinesupermarked, der sørger for pakning af varene og efterfølgende levering til sygehuset.

En af brugerne er Ove Gaardboe, afdelingslæge på Fælles Akut Modtageenhed. Han meldte sig til ordningen først i juni og siger:

»Min kæreste arbejder også sent nogle gange, og jeg vil selvfølgelig gerne løfte min del af arbejdet derhjemme - samtidig med at jeg også skal kunne gå til et eftermiddagsmøde her på sygehuset. Ved at bruge indkøbsordningen kan jeg spare tid, og det er godt for folk med flydende arbejdstider. Men det er ikke kun godt for sådan nogen som mig. Jeg tror også, at enlige forældre sparer halve til hele timer dagligt ved ikke længere at skulle i supermarkedet på vej hjem. Det er tid, der kan bruges på ungerne og andre ting«.

»Ordningen med indkøbene har vi lavet for at lette folk, så de får mere overskud og balance i hverdagen. Så er de måske også parat til at arbejde over et par timer, hvis det kniber på en afdeling f.eks. pga. sygdom«, forklarer Helle Ibsen, sygehusets HR-konsulent,

Nødvendigt at konkurrere

»Offentlige sygehuse går mere og mere i retning af tiltag, der ellers mest har været kendt i det private erhvervsliv. Der er det udbredt med forskellige personalegoder ud over lønnnen, som dog fortsat er det vigtigste konkurrenceparameter, når vi taler om at rekruttere og fastholde personale på alle niveauer på sygehusene«.

Det siger Erik Kristensen, formand for Overlægeforeningen, der ser konkurrencen om medarbejderne blive skærpet sygehusene imellem og i forhold til det private behandlingssystem. Han vurderer, der er tale om en skærpelse af den konkurrence, der i forvejen er om arbejdskraften.

»Det lyder excellent, at Horsens Centralsygehus vil indføre administrativt støttepersonale til at reducere papirarbejdet hos ledelsespersonalet, hvis det f.eks. medfører, at en administrerende overlæge kan få frigjort mere tid til den kliniske og den ledelsesmæssige del af arbejdet.

Jeg synes også, at det er godt, at man vil skabe større arbejdsglæde og lette medarbejdernes hverdag gennem f.eks. en indkøbsordning og de andre tiltag, der sigter efter at gøre arbejdsmiljøet attraktivt for nuværende og kommende medarbejdere«, vurderer Erik Kristensen.