Skip to main content

"Jeg skal både være good cop og bad cop"

Det er svært at agere den gode samtalepartner og samtidig lægen, der tvangsbehandler, fortæller Sofia Johansson, som er 29 år og i KBU på Psykiatrisk Center Nordsjælland.

Foto: Claus Boesen
Foto: Claus Boesen

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

13. maj 2015
3 min.

"Tak for god behandling," er ord Sofia Johansson sjældent hører. Hun er KBU-læge på Psykiatrisk Center i Helsingør på den lukkede afdeling, hvor der er mange grunde til, at de psykiatriske patienter ikke altid sætter pris på behandlingen.

Men i psykiatrien kan jeg godt føle, at mange af de psykiatriske patienter ser mig som deres fjende, som modarbejder dem. I stedet for et smil og et "Tak for god behandling” får jeg ofte skældsord med på vejen Sofia Johansson, KBU-læge på Psykiatrisk Center Nordsjælland

"Fra somatiske afdelinger er jeg vant til en tilfredsstillelse efter at have behandlet mange patienter. Men i psykiatrien kan jeg godt føle, at mange af de psykiatriske patienter ser mig som deres fjende, som modarbejder dem. I stedet for et smil og et "Tak for god behandling” får jeg ofte skældsord med på vejen," siger Sofia Johansson.

Derfor betyder den psykiatriske patients tilfredshed med behandlingen ekstra meget, fordi vejen til at opnå tilfredsheden ofte er meget lang. Det er det fedeste at se en patient rykke sig fra at være i en svær forpint psykotisk tilstand til at komme i bedring, være tilfreds og indse, at behandlingen er for patientens eget bedste, uddyber hun.

Good cop/bad cop

På den lukkede afdeling ser Sofia Johansson oftest patienter, der er psykotiske og mangler sygdomsindsigt og realitetsopfattelse. Samtalen er det vigtigste diagnostiske redskab indenfor psykiatrien, men i mange tilfælde ender det med tvangsindlæggelse og -medicinering som en start. Det er derfor ofte svært, at etablere en god alliance med patienten og motivere til medicinsk behandling

"Jeg skal både være good cop, der spørger forstående indtil patienten, men jeg skal også være bad cop, som mod patientens vilje øger medicindosen og forlænger indlæggelsen. Det er svært at finde den gode balance,” siger Sofia Johansson.

Faktaboks

Fakta

Generelt er hun imod tvang, men kan også godt se nødvendigheden i de situationer, hvor patienten er til fare for sig selv og sine omgivelser. Hun har kun enkelte gange været med til at bæltefiksere en patient, og der har der ifølge hende ikke været tvivl om, at det var en nødvendighed.

"Men derfor kan det stadig være ubehageligt at overskride en anden persons frihed og grænser så voldsomt. Det er en svært krænkende og traumatiserende handling over for patienten, så vi følger altid op på hændelsen via en eftersamtale med patienten. Vi arbejder dog efter mindste middel princippet, og jeg er glad for, at vi ikke bæltefikserer mere, end vi gør," siger hun.

Positiv over psykiatrien

Folk spørger ofte Sofia Johansson, om hun trak et dårligt KBU-nummer, nu hun er i psykiatrien, men dertil må hun svare nej. Selvom hun ikke nødvendigvis skal være psykiater, vil hun gerne prøve lidt af det hele, inden hun specialiserer sig endeligt.

"Man møder psykisk syge inden for alle specialer. Derfor er det kun en fordel at kunne håndtere den patientgruppe samt kende lovgivningen om tvang. Derudover skader en smule åbenhed ikke," siger hun:

"Jeg er i øvrigt positivt overrasket over, hvor meget man bliver taget hånd om som KBU-læge på Psykiatrisk Center Nordsjælland. Der er altid en bagvagt, man kan ringe til, og det forventes nærmest også. Derfor føler jeg mig heller aldrig alene om svære beslutninger, hvor jeg mangler erfaring."