Skip to main content

K: Professionelle bestyrelser skal erstatte regionerne

Det Konservative Folkeparti (K) vil droppe regionerne med deres folkevalgte ledere af sundhedsvæsenet til fordel for "sundhedsfællesskaber" med professionelle bestyrelser. Men faglige eksperter går i brechen for regionerne.

12. maj 2015
2 min.

Den nuværende regionale struktur, der har politikere i spidsen, bør ændres til en struktur med sundhedsfællesskaber anført af professionelle bestyrelser.

Sådan står der i "Fremtidens sundhedsvæsen" - et udspil fra Det Konservative Folkeparti (K), som er kommet i dag.

Her tegner partiet et portræt af en ny struktur i sundhedsvæsenet, som bl.a. skal sikre "en mere fleksibel styring".

Konkret foreslår partiet fem såkaldte sundhedsfællesskaber, der bygges op omkring de fem universitetshospitaler i København, Køge, Aalborg, Aarhus og Odense. Bestyrelserne skal bestå af personer med sundhedsfaglig ekspertise samt personer med erhvervserfaring inden for sundhedsområdet, fremgår det.

Meningen er først og fremmest at sikre borgerne lige adgang og behandling, og metoden skal desuden bestå af flere "frie valg" - bl.a. skal der være frit valg for patienterne med hensyn til, hvor de vil behandles ambulant samt ved f.eks. genoptræningsforløb. Behandlingsgarantien på 30 dage vil partiet også genindføre.

Praktiserende læger vil måske især notere sig, at der står der i oplægget, at almen praksis skal "tilbage til lægerne", og at sektoren ikke længere skal være "tvunget til at dele patient- og lægefølsomme oplysninger med en central myndighed".

Det er dog nedlæggelsen af regionerne, der har påkaldt sig størst interesse. Politiken noterer sig f.eks., at både K, Liberal Alliance (LA) og DF (Dansk Folkeparti) nu har regionernes nedlæggelse som politik, og dermed kan presse Venstre til at gå med på ideen ved en eventuel sejr til blå blok ved næste valg.

Men i samme avis går en række eksperter imod tanken og forsvarer de nuværende regioner.

Blandt dem er professor Kjeld Møller Pedersen, Syddansk Universitet:

»De andre modeller kan ikke vises på nogen måde at være den nuværende model overlegne. For det første mangler de demokratisk legitimitet, og så har vi heller ingen erfaring, der siger, at professionelle bestyrelser kan drive sundhedsvæsenet bedre end de nuværende regioner«, siger han til avisen.

Og Jakob Kjellberg, programleder for sundhed ved Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora), henviser bl.a. til dårlige erfaringer fra Norge med bestyrelsesdrevne sygehuse.