Skip to main content

Klar tale med patienterne

Klaus Larsen kll@dadl.dk

16. maj 2012
2 min.

Ansatte på Sygehus Lillebælt skal blive bedre til at kommunikere med patienterne.

Lægeforeningens uddannelsesafdeling er i færd med at uddanne de første af i alt ca. 100 medarbejdere fra Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart, som skal undervise deres kolleger i at kommunikere med patienter.

Meningen er, at de herefter og frem til udgangen af 2014 skal undervise de øvrige ansatte på alle kliniske afdelinger samt afdelinger med korterevarende patientkontakt.

I alt regner sygehus Lillebælt med, at 3.000 ansatte skal igennem interne undervisningsforløb, tilpasset afdeling og faggruppe.

Færre klager - mere tilfredshed

Lægeforeningens uddannelsesafdeling har mange års erfaring i at undervise i kommunikation. Siden 1995 har Lægeforeningens uddannelsesafdeling udbudt kommunikationskurser, hvor deltagerne f.eks. trænes til at lytte, opfange hentydninger og reagere relevant på dem.

Da færdigheder i kommunikation i 2002 blev integreret i den nye speciallægeuddannelse gik Lægeforeningen i gang med at videreudvikle kurserne og målrette dem henholdsvis kursister og undervisere, oplyser konsulent Thomas Kjær Jensen, Lægeforeningens uddannelsessekretariat.

Hospitaler og afdelinger har siden henvendt sig til Lægeforeningen, når de ønskede at sætte kommunikation i gang, og det har bl.a. resulteret i dels korte læge-patientkurser, dels lidt længere varende underviserkurser, som skal gøre afdelingerne i stand til selv at stå for kommunikationsundervisning.

Mange patientklager bunder i dårlig kommunikation og misforståelser, og sygehusledelsen håber, at kurserne blandt andet vil føre til færre klager, større patienttilfredshed og bedre trivsel.

Undervisningsprogrammet er lavet i samarbejde mellem Sygehus Lillebælt, Region Syddanmark og Lægeforeningen, og bag det storstilede kommunikationsprojekt står forskningsleder Jette Ammentorp fra Enhed for Sundhedstjenesteforskning, som har til huse på Kolding Sygehus.

Hun trækker på sin ph.d.-afhandling på Pædiatrisk Afdeling i Kolding, hvor læger, sygeplejersker, sosu-assistenter, psykologer, socialrådgivere og pædagoger i 2005 deltog i et tredages kursus i kommunikation.

"Det øgede både lægers og sygeplejerskers tro på, at de beherskede at kommunikere med patienterne. Og når patienterne har været så glade for det på Pædiatrisk Afdeling, så mente jeg, at det ville gavne hele Sygehus Lillebælt", siger Jette Ammentorp ifølge medarbejderbladet "Journalen".

Hun præsenterede projektet for sygehusets Kvalitetsråd og fik derefter grønt lys fra direktionen.

Ifølge "Journalen" er et af succeskriterierne, at der i kølvandet på projektet skal blandt andet skal ske et fald i antallet af utilsigtede hændelser.

"Vi har dokumentation for, at god kommunikation nytter, og derfor er det meget glædeligt at opleve den store opbakning til dette projekt", siger Jette Ammentorp til "Journalen".