Skip to main content

København: Specialindsats for diabetikere

Københavns Kommune vil samle alle tilbud til diabetikere på en adresse.

Blodsukkeret måles. Mange diabetespatienter tabes, fordi de farer vild i de mange, spredte tilbud. Foto: Colourbox
Blodsukkeret måles. Mange diabetespatienter tabes, fordi de farer vild i de mange, spredte tilbud. Foto: Colourbox (Foto: Erwin Wodicka - wodicka@aon.at)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

5. feb. 2016
2 min.

Københavns Kommune vil samle alle tilbud til diabetikere på en adresse. Herved håber kommunen, at flere når behandlingsmålene og får hjælp til at ændre livsstil.

Det skal ske i et center, som – inspireret af kommunens Center for Kræft & Sundhed på Nørre Allé – samler ekspertisen og de mange tilbud på ét sted: Center for Diabetes.

Det sker ifølge Berlingske i erkendelse af, at den nuværende hjælp ikke er god nok, og at mange ikke formår at ændre livsstil og følge behandlingen.

Hidtil har indsatsen været spredt rundt på kommunens fem forebyggelsescentre. Mange diabetespatienter farer vild i de mange lægebesøg, træningstilbud, insulindoseringer samt de konstante tjek af blodsukker og kolesteroltal, som følger med diagnosen.

Konsekvensen er, at sygdommen kommer ud af kontrol, og at mange får alvorlige følgesygdomme som hjerte-, nyre-eller øjenlidelser. Derfor vil kommunen nu samle ekspertisen og de mange tilbud til det voksende antal borgere med diabetes, der har behov for hjælp til at lære at leve med den komplicerede sygdom, skriver Berlingske.

I dag har mindst 27.000 københavnere en diabetesdiagnose. Tallet vil vokse til mindst 51.000 i 2040. Samtidig viser en analyse, at selvom næsten alle med en diabetesdiagnose modtager behandling, når omtrent halvdelen ikke behandlingsmålet i forhold til eksempelvis et stabilt blodsukker og et bestemt kolesteroltal og blodtryk.

Diabetesforeningen indgår som partner i centret, som skal kunne have forløb for 1.000 patienter årligt, og Diabetesforeningen skal deltage med blandt andet rådgivning, oplyser foreningen.

Det er endnu ikke afgjort, hvor centret skal placeres, men ifølge sundhedsborgmester Ninna Thomsen skal centeret under alle omstændigheder have en central placering og være ”synligt” i gadebilledet, skriver Berlingske.