Skip to main content

Læger fra udlandet skal rustes til det danske sundhedsvæsen

Efterspørgsel fra medlemmerne har fået Yngre Læger og Lægeforeningen til at afholde en temadag med fokus på udenlandsk uddannede læger og de udfordringer, de møder i deres arbejdsvirke i det danske sundhedsvæsen.
Jesper Brink Svendsen, formand for Lægeforeningens Uddannelsesudvalg.
Jesper Brink Svendsen, formand for Lægeforeningens Uddannelsesudvalg.

Kristine Buske, kristinebuske@hotmail.com

22. feb. 2019
3 min.

”Mange patienter oplever, at de får sværere ved at forstå lægen på sygehuset. Antallet af udenlandske speciallæger på de danske sygehuse er nemlig ti-doblet de senere år, og på flere afdelinger landet over er der flere udenlandske læger end danske.” Sådan lyder programinfoteksten til dokumentarserien ”De udenlandske læger”, som DR1 er aktuel med i øjeblikket.

Men længe inden programserien har både Lægeforeningen og Yngre Læger fået - og får til stadighed - mange henvendelser fra udenlandsk uddannede læger, der ønsker at få hjælp eller gode råd i forbindelse med deres ansættelse i det danske sundhedsvæsen. Det har fået de to lægeforeninger til at gå sammen om en temadag, der netop skal imødekomme de udfordringer.

”Vi er blevet kontaktet af mange medlemmer, som ønsker hjælp, fordi de står i flere problemstillinger, når de kommer som læge fra et andet sundhedssystem og skal arbejde i det danske,” siger Jesper Brink Svendsen, der er formand for Lægeforeningens Udvalg for Uddannelse og sammen med formand for Yngre Læger Helga Schultz står i spidsen for temadagen.

Han fortæller, at mange læger fra udlandet kan føle sig alene i det danske system.

”Den bureaukratiske proces for at få en autorisation som læge i Danmark kan virke lang. Mange står i et limbo, hvor de er kommet til Danmark med en lægetitel hjemmefra, men er ikke anerkendt som læge her. Det er et hårdt limbo, hvor man kan føle sig fortabt. Der vil vi finde ud af, hvordan vi gør det mere smidigt, så de hurtigere kan opnå deres ønske om at yde til det danske sundhedsvæsen.”

Fokus på fremtidige tiltag

DRs programserie sætter fokus på nogle af de udfordringer, der kan være med udenlandsk uddannede læger. Men med temadagen ønsker Yngre Læger og Lægeforeningen i stedet at se konstruktivt på de udfordringer, deres kollegaer står overfor.

”Speciallægemanglen betyder, at der har været behov for at hverve læger udefra. Vi har altså brug for de udenlandske læger og skal finde ud af, hvordan vi hjælper dem til at blive rustede til at arbejde på et dansk sygehus eller lægeklinik,” siger Jesper Brink Svendsen.

Temadagen kommer blandt andet omkring sprog- og kulturbarriere, arbejdsforhold, og det danske videreuddannelsessystem, som er nogle af de benspænd, læger med uddannelse fra udlandet kan møde, når de bliver ansat på et dansk sygehus. Derudover går en af de udenlandsk uddannede læger, der nu selv er overlæge, på talerstolen for at fortælle sin historie, og der vil i løbet af dagen være plads til, at lægerne selv kan komme med inputs til fremtidige tiltag.

”Vi håber på at kunne få en god dialog med de udenlandske læger, så vi kan får mere viden om de udfordringer, de står overfor, og hvordan vi kan finde en løsning, der bedre ruster dem. Om det er skræddersydede kurser, mentorordninger eller noget helt tredje, bliver vi forhåbentligt klogere på efter temadagen. Vi vil gerne have dem så hurtigt som muligt til at føle og opleve, at de er en del af lægestanden, der skal løfte det danske sundhedsvæsen,” siger Jesper Brink Svendsen.

Temadagen bliver afholdt den 2. marts på Hotel Koldingfjord.