Skip to main content

Kollegialt netværk støtter læger

Da den yngre læge i Svendborg-sagen sad på anklagebænken i Østre Landsret var Kollegialt Netværk for Læger med som støtte og opbakning.

Selvom han er gået på pension, fortsætter Mogens Hüttel sit arbejde i Kollegialt Netværk for Læger. Her ses han til Lægemøde 2015.
Selvom han er gået på pension, fortsætter Mogens Hüttel sit arbejde i Kollegialt Netværk for Læger. Her ses han til Lægemøde 2015.

Britt Lindemann, brl@dadl.dk

13. sep. 2017
5 min.

Lige fra første forberedende møde med den yngre læges advokat i Svendborg-sagen, har Mogens Hüttel, formand for Foreningen af Pensionerede Læger og netværkskonsulent i Kollegialt Netværk for Læger, stået til rådighed for den yngre læge med et lyttende øre, opbakning og støtte. Og det bliver han ved med.

”Den her sag kan jeg ikke slippe. Vi er nødt til at have et sikringssystem, så læger ikke falder igennem systemet. Og i det her tilfælde er der efter min bedste overbevisning sket et afdelingssvigt, hvor den yngre læge ender med at stå alene med ansvaret for den her ulykkelige sag”, forklarer Mogens Hüttel om sit engagement i sagen.

Kollegialt Netværk for Læger griber de læger, der er faldet igennem maskerne, hvad enten det handler om faglige eller personlige problemstillinger. Mogens Hüttel har været en del af netværket i over 20 år og har været involveret i mange sager om alt fra en læge, der var havnet i mediernes søgelys til kriser opstået på grund af ændringer i privatlivet. Nogle gange i et længere forløb, som i Svendborg-sagen, andre gange kan det klares på et par timer.

”Jeg var ude ved en læge, der var blevet skilt og var gået helt ned. Han havde glemt at fortælle sine omgivelser, at han stod i den situation og følte sig derfor helt alene. Et par timers samtale med ham gjorde, at han fandt styrken til at tale med sine kollegaer, om hvorfor han havde ændret adfærd – og så kunne han gå på arbejde igen med løftet pande”, husker Mogens Hüttel.

Det Kollegiale Netværk for Læger mødes en gang om året til efteruddannelse, hvor de deler erfaringer, så netværkskonsulenterne er bedst muligt klædt på til at hjælpe.

Uden at det skal lyde melodramatisk, så arbejder vi læger i felterne mellem liv og død, og der kan det være nødvendigt at kunne tale åbent med én, der har indsigt i hvad det er, der er på spil Mogens Hüttel, netværkskonsulent i Kollegialt Netværk for Læger

Recept på et lyttende øre

Under sagen i Østre Landsret sad Mogens Hüttel på tilskuerpladserne, men så snart der var en pause, henvendte han sig straks til den yngre læge, for at snakke igennem, hvad der lige var blevet vidnet i retten. Hvad de præcist talte om, vil han ikke fortælle. Det er naturligvis fortroligt, ligesom alle samtaler med en netværkskonsulent er. Men han vil godt fortælle, hvad der er hans mål med de samtaler, han har med andre læger igennem netværket.

”Da jeg arbejdede som læge, stod jeg overfor patienter, der var dødnervøse inden en stor hjerteoperation, men igennem 20 minutters samtale, kunne jeg få patienten til at føle sig helt tryg ved, hvad der skulle ske. Noget af den følelse håber jeg at kunne give videre til de læger, jeg kommer i kontakt med gennem netværket”, forklarer Mogens Hüttel.

Faktaboks

Fakta

Nogle gange er det lægen selv, der henvender sig, andre gange, som i Svendborg-sagen, er det en kollega i det kollegiale netværk, der hører om læge, der måske kunne have brug for netværkets hjælp og så opsøger de vedkommende. Fælles er dog, at de fleste problemer bliver løst efter samme recept.

”Langt det meste er egentlig at være en forstående, erfaren, ældre herre, men nogle gange må jeg også være den skrappe, pensionerede overlæge, der kan sætte situationen i relief. Når jeg har hjulpet har det langt de fleste gange handlet om at være til stede og hjælpe vedkommende om at tage de skridt, der kan afhjælpe situationen”, siger Mogens Hüttel.

Indsigt er afgørende

I Svendborg-sagen var der så mange detaljer, der for en person udenfor sundhedsvæsnet ville være umulige at forstå, og sådan gælder det for mange af de problemstillinger, der opstår i lægers arbejde. Det er ikke noget, man bare vender nede i golfklubben eller taler om henover middagsbordet, fortæller Mogens Hüttel.

”Det er ikke alle, der er lige gode til at lægge lægearbejdets ansvarsfølelse fra sig, når de får fri, og det kan være svært at snakke med konen eller skakklubben om det. Uden at det skal lyde melodramatisk, så arbejder vi læger i felterne mellem liv og død, og der kan det være nødvendigt at kunne tale åbent med én, der har indsigt i hvad det er, der er på spil”, siger han.

Selvom Mogens Hüttel har mange års erfaring som læge, så kan han alligevel ikke forestille sig noget ret meget større end at bruge et par timer eller et par dage på at bringe en anden læge tilbage i sporet. Det er et tillidshverv, han tager meget alvorligt.

”Læger må leve med, at en forkert beslutning kan føre til at en patient kommer til skade. Det er jeg glad for, at jeg kan hjælpe andre til at håndtere, så de ikke føler sig isoleret med oplevelsen”, forklarer Mogens Hüttel.