Skip to main content

Kræftplan III: Øget indsats både før og efter behandlingen

Annette Hagerup, Annette@hagerup.info

15. nov. 2010
4 min.

Kræftplan III er nu i hus, og det betyder øget fokus på forløbet før og efter selve behandlingen. Diagnosen kræft skal stilles hurtigere, og kræftpatienter skal hjælpes sikkert tilbage til en meningsfuld hverdag.

Regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne enedes i forbindelse med vedtagelsen af næste års finanslov om at tilføre 810 mio. kr. til nye initiativer på kræftområdet over de kommende fire år.

Den nye Kræftplan III kører ad tre hovedspor:

1. Opsporing: Alle mellem 50 år og 75 år skal tilbydes screening for tyk- og endetarmskræft.

2. Hurtigere diagnose: En diagnostisk pakke skal sikre, at patienter med uspecifikke symptomer på kræft får en hurtig diagnose.

3. Rehabilitering og palliation: Kræftpatienter skal sikres målrettet rehabilitering. Patienter, der ikke kan helbredes, skal tilbydes støtte til en tryg og værdig afslutning på livet.

42 hospicepladser

Som led i den styrkede palliative indsats bliver der over de næste fire år etableret ialt 42 nye hospicepladser på landsplan. Allerede næste år kommer der efter planen 12 nye hospicepladser, og i perioden 2012-2014 oprettes der ti nye pladser om året. Herefter vil der samlet set være 250 hospicepladser i Danmark.

Og det er ifølge formanden for sundhedsudvalget i Danske Regioner, regionsrådsformand i Region Nordjylland, Ulla Astmann, for mange. »Vi ved, at 75-80 procent af befolkningen ønsker at dø i eget hjem, og at der rundt omkring i landet er ledige hospicepladser. I en tid, hvor riget fattes penge, og der er øget pres på behandlingsindsatsen, er det ikke flere hospicepladser, vi skal bruge ekstra resurser på. Man burde istedet øge den palliative indsats og satse langt mere på rådgivning og udgående palliative team, end Kræftplan III lægger op til«, siger Ulla Astmann, som gerne så en anden fordeling af midlerne på kræftområdet, end den nye kræftplan lægger op til. »Desværre kommer der flere kræftpatienter til, samtidig med at man på hospitalerne oplever besparelser. Der er et stigende behov for og pres på behandlingsforløb for de kræftpatienter, vi kan behandle og gøre raske«, siger Ulla Astmann og tilføjer: »Jeg forventer, at Danske Regioner bliver inddraget, når de nye initiativer skal tilrettelægges ude på sygehusene«.

Overlæge Tove Vejlgaard fra Palliativt Team Vejle og formand for Dansk Selskab for Palliativ Medicin er heller ikke begejstret for de ekstra hospicepladser:

»Prioriteringen i den nye plan er uheldig, al den stund at der er et meget stort behov for specialiserede palliative senge på sygehusene samt rådgivning af vagtlæger hjemmesygeplejersker og alment praktiserende læger«, lød hendes kommentar til Kristeligt Dagblad.

Tæt på målet

Med 250 hospicepladser i 2014 vil Danmark være tæt på at opfylde måltallet for antallet af hospicepladser. Det fortæller formanden for Hospice Forum Danmark, der repræsenterer hovedparten af de danske hospicer, siger Tove Videbæk.

I henhold til European Association for Palliative Care (EAPC)'s retningslinjer bør der etableres 50 hospicepladser pr. en million indbyggere. Det betyder, at Danmark burde have ialt 257 pladser. »Ifølge sundhedsloven er Danske Regioner alene forpligtet til at etablere 180 hospicepladser på landsplan, og den forpligtelse har regionerne opfyldt. Problemet er, at behovet er forskelligt i forskellige dele af landet. Således har Nordjylland og Midtjylland haft ledige pladser, mens der har manglet kapacitet i hovedstaden, hvor presset generelt er størst«, fortæller Tove Videbæk. »På landsplan er det kun ca. halvdelen af dem, der ønsker at komme på hospice, der kan få en plads. I hovedstaden må man afvise seks ud af otte«.

Tove Videbæk tilføjer, at det ikke er et spørgsmål om enten hospice eller palliative team. »De uhelbredeligt syge skal kunne få den palliative indsats, de har behov for, enten de vælger at komme på hospice, eller de vælger at være hjemme i den sidste del af deres liv«.

I alt 95 procent af hospicepladserne benyttes af kræftpatienter.

2011-2014

Der afsættes i perioden 2011-2014 i alt 810 mio. kr. til gennemførelse af Kræftplan III.

Hospice

Ifølge Hospice Forum Danmark findes der her i landet ialt 17 hospicer med tilsammen 196 hospicesengepladser. Dertil kommer én palliativ medicinsk afdeling med ti sengepladser på Bispebjerg Hospital. Tolv nye hospicepladser er på vej på Sankt Lukas Hospice.

Læs mere om Kræftplan III i fokus.